Πρωτοβουλία που προέκυψε από ανθρώπους που συμμετείχαμε σε Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων κάτω Χαλανδρίου κάλεσε σε Λαϊκή Συνέλευση Αγανακτισμένων στο Χαλάνδρι την Πέμπτη 9/6 στις 20:30 στην κεντρική πλατεία Χαλανδρίου.
Συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 300 άνθρωποι κάθε ηλικίας.  Κάποια απ’ τα μέλη της πρωτοβουλίας ανέλαβαν για πρώτη και τελευταία φορά τους ρόλους συντονιστών, πρακτικογράφων, γραμματείας όπου κατατίθενται οι προτάσεις προς ψήφιση, χρονομέτρη.

Στο τέλος της συνέλευσης ανακοινώθηκε ανοιχτά να δηλωθούν ονόματα για νέο συντονιστικό της συνέλευσης που θα αναλάβει τους περιστασιακούς ρόλους που αναφέρθηκαν καθώς και να προτείνει στο σώμα της συνέλευσης αλλαγές στη διαδικασία που να την κάνουν πιο λειτουργική. Αυτό κρίθηκε επιβεβλημένο για να είναι η διαδικασία πραγματικά ανοιχτή αλλά και μετά και από τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάζονται τόσο στην αντίστοιχη του Συντάγματος – που αποτέλεσε το πρότυπο και το σημαντικό κεκτημένο πάνω στο οποίο βασίστηκε κι η Λ.Σ,  Χαλανδρίου – όσο και τα αναπόφευκτα προβλήματα που συναντήσαμε στην ίδια τη Λαϊκή Συνέλευση Χαλανδρίου. Καταγράφηκαν περισσότερα από 10 ονόματα που θα συνεδριάσουν για να ομοφωνήσουν σε προτάσεις προς το σώμα για τις δυσλειτουργίες του εγχειρήματος.

Συντονιστής 1: Υπήρξε μια πρωτοβουλία ανθρώπων από την ανοιχτή συνέλευση κατοίκων κάτω Χαλανδρίου που σκέφτηκε να μεταφέρει το σύνταγμα στη γειτονιά μας. Ως πρόσωπα καλέσαμε πρόσωπα. Η θεματολογία έχει μπει απ’ τον ίδιο τον κόσμο.

Συντονιστής 2: Ανάγνωση του πρώτου ψηφίσματος του Συντάγματος και επικύρωση απ’ το σώμα.

            Ψήφισμα λαϊκής συνέλευσης πλατείας Συντάγματος

Εδώ και πολύ καιρό παίρνονται αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς.
Είμαστε εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νεολαίοι, που έχουμε έρθει στο σύνταγμα για να παλέψουμε και να αγωνιστούμε για τις ζωές μας και το μέλλον μας.
Είμαστε εδώ γιατί γνωρίζουμε ότι οι λύσεις στα προβλήματά μας μπορούν να προέλθουν μόνο από εμάς.
Καλούμε όλους τους Αθηναίους, εργαζόμενους, ανέργους και νεολαία στο Σύνταγμα, και όλη την κοινωνία να γεμίσει τις πλατείες και να πάρει τη ζωή στα χέρια της.
Εκεί στις πλατείες θα συνδιαμορφώσουμε όλα μας τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις μας.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους που θα απεργήσουν την επόμενη περίοδο να καταλήγουν και να παραμένουν στο Σύνταγμα.
Δεν θα φύγουμε από τις πλατείες, μέχρι να φύγουνε αυτοί που μας οδήγησαν εδώ: Κυβερνήσεις, Τρόικα, Τράπεζες, Μνημόνια και όλοι όσοι μας εκμεταλλεύονται. Τους διαμηνύουμε ότι το χρέος δεν είναι δικό μας.

ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΡΑ!

ΙΣΟΤΗΤΑ – ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ – ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ!

Κάθε μέρα

18:00 Συγκέντρωση στο Σύνταγμα
21:00 Λαϊκή συνέλευση

Ο μόνος αγώνας που είναι χαμένος είναι αυτός που δεν δόθηκε ποτέ!

 

Σ’ αυτό το πνεύμα (του ψηφίσματος) προτείνουμε να ακολουθήσουμε τη διαδικασία του Συντάγματος.

 1. Σειρά ομιλητών με κλήρωση.
 2. Να τίθενται θέματα προς ψήφιση και να αποφασίζονται. Να αποφασίζουμε.

Επίσης προτείνω την ημέρα ψήφισης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος (28 Ιούνη;) προσυγκέντρωση στην γειτονιά μας και μετά να κατέβουμε στο Σύνταγμα για αποκλεισμό της Βουλής.

3.         Χρόνος για κάθε ομιλητή 3 λεπτά.

Πρόταση για μαγνητοσκόπηση από παρόντα εικονολήπτη με στημένη κάμερα.

Τοποθέτηση υπέρ: Είναι καλό να το μάθουν κι άλλοι. Μας χρειάζεται.

Τοποθέτηση κατά: Δεν ξέρω για ποιο λόγο χρειάζεται. Δημιουργεί προβλήματα.

Ψηφοφορία

ΥΠΕΡ (να γίνει βιντεοσκόπηση).

Πρόταση για διαδικασία

 1. Κλήρωση σειράς ομιλητών.
 2. Σειρά προτεραιότητας όπως θα δηλώνονται στη γραμματεία.

Ψηφοφορία

ΥΠΕΡ της πρότασης 1 (να κληρώνονται οι ομιλητές).

Συντονιστής 1: Τα ζητήματα έχουν τεθεί. Ελευθερία και ευθύνη χρειάζεται για όλα αυτά που μας αφορούν.

Μοιράζονται χαρτάκια για κλήρωση ομιλητών.

Συντονιστής 2: Όποιος θέλει να θέσει κάποιο θέμα προς ψήφιση να το θέσει. Δεν υπάρχει τίποτα από πριν. Όλα θα τα αποφασίσουμε εμείς εδώ.

Ομιλητές

 1. Το Σύνταγμα έχει εξαπλωθεί σε όλες τις πλατείες. Δεν ήρθε απ’ το πουθενά. Είχαμε στο προηγούμενο διάστημα 12 πανεργατικές απεργίες, φοιτητικούς αγώνες και τόσα άλλα. Είναι πλέον μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να περάσει τα μέτρα. Στις 15 Ιούνη έχουμε Γενική Απεργία, να κατεβούμε όλοι και να δούμε πώς μπορούμε να συνδεθούμε τους εργατικούς χώρους και αγώνες στην περιοχή μας. Σήμερα μαζικό συλλαλητήριο ΔΕΚΟ, παρότι οι Παναγόπουλοι δεν το θέλουν. Προσπαθούν να μας διαιρέσουν, όμως ντόπιοι και μετανάστες πρέπει να αγωνιστούμε ενωμένοι.
 1. Με εντυπωσίασε που ενώ εδώ και ένα χρόνο παλεύουμε για το μνημόνιο με πορείες λιτανίες, ξαφνικά βγήκαν στο Σύνταγμα 500,000 άνθρωποι. Αυτό έδειξε ότι ο κόσμος είναι πιο μπροστά, έχει ξεπεράσει τα κόμματα και τους επίδοξους ηγέτες. Το Σύνταγμα όμως δε φτάνει. Πρέπει να οργανωθούμε για την επόμενη μέρα : ανταλλαγή υπηρεσιών, εναλλακτικά νομίσματα…Να οργανώσουμε εστίες αντίστασης που είναι εστίες ζωής. Ευχαριστώ την Αθήνα ολόκληρη που μου έδωσε την ευκαιρία να ζήσω κάτι που δεν είχα ζήσει εδώ και δεκαετίες.
 1. Είναι συγκλονιστικό αυτό που συμβαίνει. Ξεκίνησε απ’ την Τυνησία, μετά Αίγυπτο, Ισπανία και τώρα εδώ. Πλημμυρίζουν χιλιάδες άνθρωποι το κέντρο και τις γειτονιές. Να δούμε πώς μπορούμε να το οργανώσουμε στη γειτονιά. Να δούμε πώς μπορούμε να τους αναγκάσουμε να πάρουν τα μέτρα πίσω. Εξορμήσεις, συνεργασία με όλους τους φορείς και τις συλλογικότητες που βρίσκονται στο Χαλάνδρι για απεργία και συμμετοχή στο συλλαλητήριο στη γενική απεργία 15 Ιούνη.

Συντονιστής 2: Ανακοίνωση εμβόλιμη και εκτός διαδικασίας για την ύπαρξη χαρτιού συλλογής υπογραφών για ΕΛΕ (επιτροπή λογιστικού ελέγχου) και προτροπή σε όποιον θέλει να υπογράψει.

 1. Όλοι βλέπουμε ότι το μούδιασμα του πρώτου καιρού και το «εμείς φταίμε» έχει περάσει. Όλοι τους είναι χεσμένοι για το ξέσπασμα του κόσμου. Σε όλη την Ευρώπη ο κόσμος ξεσηκώνεται. Ακόμα και τα ΜΜΕ τα βάζουν με την κυβέρνηση για δικούς τους λόγους. Γι’ αυτό αναβάλλουν την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου. Είναι πελαγωμένοι. Καλές οι πλατείες αλλά χρειάζεται και οργάνωση παντού. Το Σύνταγμα σημαίνει ότι θα είμαστε στις πλατείες μέχρι να πάρουν πίσω τα μέτρα τους. Η σύγκρουση καιροφυλακτεί. Η καταστολή τους δε θα αργήσει και πρέπει να υπερασπιστούμε τον κάθε αγωνιστή που θα συλληφθεί, χτυπηθεί, συκοφαντηθεί.
 1. Θα κάνω κάποιες προτάσεις και κάποια σχόλια. Οι προτάσεις. Πρέπει τα αιτήματά μας να είναι πολιτειακά, να θέσω τρία. Να πέσει η κυβέρνηση, δημοψήφισμα για το μνημόνιο, καινούριο σύνταγμα και πολιτικό σύστημα. Και τώρα να κάνω και κάποια σχόλια. Πολλοί μιλάνε για κίνημα απολίτικο. Το κίνημα είναι καθαρά πολιτικό και αμφισβητεί τα παλιότερα μοντέλα. Η σημερινή κρίση είναι κρίση όλης της χώρας και όχι μόνο, είναι κρίση εθνική, πολιτική, ηθική, κοινωνική. Πρώτον είναι κρίση του ευρωπαϊκού μοντέλου. Δεύτερον είναι κρίση του μοντέλου των κομματόσκυλων και κυρίως του Πασοκ που κυβερνούσε τα περισσότερα χρόνια και κατάφερε να κοινωνικοποιήσει τη διαφθορά, να τη μεταφέρει σε όλο τον κόσμο. Τρίτον είναι και κρίση του κατεστημένου μοντέλου αμφισβήτησης, αφού αυτή η αμφισβήτηση κοίταζε μόνο τις σημαιούλες και τις ομαδούλες και όχι τα προβλήματα. Χαίρομαι που κατεβήκαν με τις ελληνικές σημαίες άνθρωποι στο Σύνταγμα, όπως και στην Ισπανία, την Αίγυπτο, οι Ζαπατίστας. Σημαία είναι το έμβλημα ενός λαού.
 1. Να αγαπήσουμε τον τόπο μας. Λένε μας δίνουν χρήματα, αλλά είναι μόνο λογιστική εγγραφή, τίποτα δεν παίρνουμε, πάνε όλα για τόκους. Προτείνω να ευαισθητοποιήσουμε οργανώσεις ομογενών του εξωτερικού, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία όπου λέγονται τόσα ψέματα για τους Έλληνες.
 1. Είμαι ο Κώστας, μένω Χαλάνδρι. Είμαι γονιός και οι ανάγκες μου δεν καλύπτονται απ’ το μνημόνιο και την κυβέρνησή τους. Είχαμε συνάντηση η επιτροπή γονέων για τους παιδικούς σταθμούς και βγάλαμε ένα ψήφισμα, το οποίο και θα σας διαβάσω. Προσπαθούμε να σταματήσουμε το τσουνάμι που κλείνει τα σχολεία των παιδιών μας.

 

Διαβάζεται το ψήφισμα της Επιτροπής γονέων για τους παιδικούς σταθμούς.

 

 1. Μαριάννα λέγομαι και θέλω να πω να μην αμελείτε τη δύναμη που βγαίνει από την υπογραφή σας. Το χρέος μας είναι εικονικό. Υπογράψτε για ΕΛΕ, πράγμα που σημαίνει θέλω να ελεγχθεί το χρέος και να πληρώσουμε μόνο λογικούς τόκους.
 1. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει κάποιος που δε θέλει ν’ αγαπά τον τόπο του. Τι είναι όμως τόπος; Τόπος για μένα είναι να βρω δουλειά πάνω στις σπουδές μου. Έχω όνειρο να γίνω δάσκαλος. Όμως για να δουλέψω θα πρέπει να πάω μακριά απ’ τον τόπο μου. Η σημαία κυματίζει πάνω απ’ τη Βουλή, τα Υπουργεία, τα καράβια των εφοπλιστάδων. Ο μόνος διαχωρισμός που πρέπει να γίνεται είναι αυτός μεταξύ αυτών που παράγουν τον πλούτο κι αυτών που τους εκμεταλλεύονται. Να συνδεθούμε με τους εργαζομένους. Να φύγουν οι πολιτικοί και να έρθει η πολιτική, η πολιτική από εμάς τους ίδιους με συνελεύσεις. Η πολιτική επιστρέφει στο προσκήνιο.
 1. Η πλατεία Συντάγματος έχει βάλει θέμα βαθιάς δημοκρατίας, βαθιάς και συμμετοχικής δημοκρατίας. Να το πάρει πάνω της η κοινωνία. Στην πλατεία Συντάγματος έχει γίνει αυτό με την κινητοποιημένη κοινωνία. Να κοιταχτούμε στον καθρέφτη και να αλλάξουμε οι ίδιοι. Σωστές συνταγές, σωστά κόμματα με τις ίδιες κασέτες χωρίς να τους ενδιαφέρει γιατί δεν αφορούν τον κόσμο αυτά που λένε ξανά και ξανά. Χρειάζεται νέος πολιτικός λόγος. Δε γουστάρω την πολιτικοποίηση όμως μου την προτείνουν τα κόμματα. Η απάντηση σ’ αυτό το σύστημα, δεν είναι ένα άλλο σύστημα, αλλά ένας άλλος δρόμος. Να επιβάλλει αυτό το κίνημα να βαθύνει η δημοκρατία. Να το πάρουμε πάνω μας και τα λάθη δικά μας.
 1. Τρία πράγματα. Όποιος θέλει ας τολμήσει να χτυπήσει το λαό. Έχουν κράνη και γκλομπς, αλλά κι εμείς τα έχουμε κι άμα είναι τα φέρνουμε απ’ τα σπίτια μας. Εδώ δεν μπόρεσαν να συμμαζέψουν την Κερατέα τόσους μήνες και το Δεκέμβρη, θα αντιμετωπίσουν το Σύνταγμα; Δεύτερον είναι φανερή η απουσία της εκκλησίας. Η εκκλησία δεν είναι πουθενά. Βαφτίζουμε τα παιδιά μας , κάνουμε τους γάμους μας και η εκκλησία δεν έρχεται να σταθεί πλάι στο ποίμνιό της. Όσοι πάτε στις εκκλησίες να τους το πείτε. Τρίτον μη βλέπετε ειδήσεις, αναμασάν τα λόγια του Μπόμπολα και του Βαρδινογιάννη. Μη φοβάστε δε θα μας πειράξει κανείς.
 1. Χαιρετίζω την εξεγερτική διάθεση της κοινωνία. Ο κόσμος πια το καταλαβαίνει ότι τα κόμματα είναι οι μεσάζοντες μεταξύ κεφαλαίου και εργατικής τάξης, καταλαβαίνει ότι τα κόμματα μας κομμάτιασαν. Τα συνδικάτα είναι κομματικά και όχι ταξικά. Σε έναν κόσμο άγριας εκμετάλλευσης και καταστολής, ο κόσμος αρχίζει και τα καταλαβαίνει όλα αυτά και θέλει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Αυτοοργάνωση παντού και συντονισμός. Να αλλάξουμε τον κόσμο, όχι την εξουσία. Να γίνουμε συνειδητοί πολίτες, να καταλαβαίνουμε ο ένας τον πόνο του άλλου.
 1. Δεν ανήκω στους αισιόδοξους. Είμαι δάσκαλος και τις εκλογές του σωματείου μου συμμετείχαν στη δεύτερη ψηφοφορία 260 απ’ τα 1200 μέλη και πρώτη δύναμη βγήκε η ΔΑΚΕ. Έχουμε δυνατότητα να απαιτήσουμε Συντακτική Βουλή; Ο κόσμος στο Σύνταγμα νομίζω ότι απλώς θέλει καπιταλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο και όχι πολιτειακή αλλαγή. Είμαστε έτοιμοι για νέες συλλογικότητες. Να καταργηθούν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες και να αντικατασταθούν από επιτροπές απεργίας. Να προκύψει νέο τοπίο στην κοινωνική συνείδηση.
 1. Ανήκω στους αισιόδοξους, στους πολύ αισιόδοξους. Την αισιοδοξία αυτή μου τη δίνει το Σύνταγμα, μου τη δίνουν οι πλατείες, μου τη δίνετε όλοι εσείς, μου τη δίνουν οι γνωστοί άγνωστοι της μάχης της ζωής. Τη στιγμή που μας κλέψαν το παρελθόν, τη στιγμή που μας κλέβουν το παρόν, δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να μας κλέψουν το μέλλον. Απ’ τα 1300 νήπια είπαν στο Χαλάνδρι ότι θα μπουν μόνο 400 στους παιδικούς σταθμούς. Υπάρχει αντίθεση από τα κάτω, απ’ τον κόσμο της εργασίας. Δεν είναι δικά μας τα χρέη. Την Ολυμπιάδα την πληρώσαμε με 87 νεκρούς εργάτες. Τα κέρδη είναι όλα δικά τους κι εμείς απλά αναλώσιμοι. Μας θέλουν ελαστικά εργαζόμενους. Το πρόβλημα δεν είναι εθνικό, είναι ταξικό. Συνεχής, διαρκής ανταρσία από τα κάτω. Θέληση, συλλογικότητα, την πολιτική να την κάνουμε εμείς. Το πραξικόπημα δεν είμαστε εμείς, το πραξικόπημα το ζούμε από τράπεζες, κυβέρνηση, ΝΔ, ΛΑΟΣ, Μπακογιάννη. Αύριο είναι μια άλλη μέρα για να παλέψουμε το δικαίωμα στην εργασία. Στις 15/6 πρέπει να βουλιάξει η χώρα, είναι η μέρα που πέφτει το ΠΑΣΟΚ, είναι η μέρα που πέφτει το αστικό σύστημα που μας καταπιέζει. Πετάνε 800 και νήπια στο δρόμο. Να κλείσουμε τους δρόμους, να μην πληρώνουμε νοσοκομεία, συγκοινωνίες, διόδια. Όλοι μαζί και με τη νίκη.
 1. Τι συμβαίνει στο Σύνταγμα και τι σημαίνει για μας στους χώρους εργασίας και τις γειτονιές; Θα πρέπει να θέλουμε το ανομοιογενές αυτό κίνημα να πάρει πολιτικά χαρακτηριστικά.
 1. Προτείνω δήμευση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Η αλληλεγγύη είναι το μόνο που θα μας σώσει, όταν θα έρχονται να μας διώξουν απ’ τα σπίτια μας, να μην αφήσουμε κανέναν μόνο του.
 1. Οι κωλοτούμπες των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι κωλοτούμπες των Ευρωπαίων ιθυνόντων δείχνουν ότι η πάλη μας έχει αποτέλεσμα. Ενίσχυση του Συντάγματος και αυτοοργάνωση.
 1. Είναι σημαντικό να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας. Και το κύριο όπλο μας είναι η αλληλεγγύη. Να μην πολεμάμε ο ένας τον άλλον. Εχθρός είναι ο ίδιος για όλους, για τους εργαζόμενους, τους ανέργους και ειδικά για τους νεολαίους που δεν έχουν μέλλον. Να στηρίξουμε την απεργία στις 15 Ιούνη. Τι σημασία έχει να χάσουμε ένα μισθό την ώρα που διαλύουν τις ζωές μας. Να υπογράψουμε για την ΕΛΕ, γιατί είναι σημαντικό να ξέρουμε πού χρωστάμε και γιατί χρωστάμε.
 1. Κάποιος σοφός στη Θεσσαλονίκη το 87 είχε πει ότι δύο είναι οι λαίλαπες της Ελλάδας οι Πέρσες και οι Παπανδρέου, και δεν είναι μόνο οι Παπανδρέου αλλά όλοι όσοι κυβέρνησαν, αλλά κυρίως αυτοί που κυβέρνησαν περισσότερο. Το πολιτικό σύστημά μας είναι παρωχημένο. Προέκυψε μετά τη φεουδαρχία και κάποιοι ηγέτες έδωσαν στον κόσμο κάποια οικονομική ελευθερία, αλλά δεν έδωσε στον κόσμο κοινωνική ελευθερία. Σήμερα έχουμε εκλεγμένη ολιγαρχία. Μετά τον Σόλωνα ήρθε η αντιπροσώπευση με το δήμο. Εκεί κατοχυρώθηκε το δικαίωμα του ελέγχειν και ευθύνειν. Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε όχι απλώς εργαζόμενοι και καταναλωτές, αλλά ελεύθεροι. «Μη άρχεσθε υπό ουδενός» όπως είπε και ο Αριστοτέλης. Γινόμαστε δήμος και παίρνουμε πάνω μας την πολιτική. Να παραπέμπονται αμέσως οι βοουλευτές. Το ελέγχειν τους εφοριακούς, δικαστές, βουλευτές να είναι δικαίωμα κατοχυρωμένο για κάθε πολίτη προσωπικά.
 1. Δεν έχω ξαναδεί τέτοια συνάντηση. Μάχη καθημερινότητας δίνουμε. Χαίρονται που ξεφούσκωσε η Ισπανία, διάβασα σχετικό άρθρο στην Καθημερινή. Να δείξουμε επιμονή αλλά να’ ναι και οι συγκεντρώσεις μας γιορτή. Ας κάνουμε ένα ρεφενέ τραπέζι, να φέρει ο καθένας ό,τι μπορεί μετά το τέλος της επόμενής μας Λαϊκής Συνέλευσης.
 1. Μας έχουν κάνει ψηφοφόρους και όχι πολίτες, δηλαδή ενεργά κύτταρα της κοινωνίας. Η τηλεόραση με τις άθλιες εκπομπές της όχι μόνο τις ειδήσεις αλλά από το πρωί μας έχει κάνει έτσι. Προτείνω την απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα. Στο Σύνταγμα είδα ανθρώπους μεγάλης ηλικίας να κλαίνε από συγκίνηση και γονείς με τα παιδιά τους να μη φοβούνται να είναι εκεί. Την ΕΛΕ δεν τη δέχονται τα κόμματα, πρέπει να τη στηρίξουμε. Είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι έχουν καθαρίσει με τη νέα γενιά. Θα φέρει τα πάνω κάτω και θα ‘ναι μέρα μεσημέρι.
 1. Όχι στην αποβλάκωση της τηλεόρασης. Τιμωρήστε τους, όχι στη Στάη και τον Πρετεντήρ. Μην ντρέπεστε, επίσης, να τραγουδήσετε Ελύτη και Σεφέρη με τη γροθιά ψηλά, όχι με κωλοδάχτυλα. Το βόλεμα μας έχει χρεοκοπήσει, δεν είναι σκοπός που τον θέλουμε το βόλεμα, αντίθετα σκοπός είναι η δημιουργία. Ίσα δικαιώματα όχι στο βόλεμα. Και να πω κι ένα σύνθημα. Ψωμί-παιδεία-κοινωνική ελευθερία. Για να φτιάξουμε την κοινωνία, πρέπει πρώτα να φτιάξουμε τον εαυτό μας και σαν πρώτη άσκηση σας βάζω όταν θα φύγουμε από εδώ να τα αφήσουμε όλα πεντακάθαρα.
 1. Θα πω δυο συνθήματα που γράφτηκαν και στο ξεσηκωμό στην Ισπανία. «Η συγκέντρωση είναι πιο σημαντική από τις τοποθετήσεις». «Αν μείνουμε στις πλατείες, οι τύραννοι θα πέσουν». Χαιρετίζουμε τους μπλόγκερ που ξεσήκωσαν τον κόσμο. Μέσα απ’ τις γειτονιές και το Σύνταγμα, θα βγούνε οι νέοι ηγέτες. Έλεγε ένας Βιετκόνγκ “Πατρίδα μου είναι η μάνα μου και το καλύβι μου». Όταν μας παίρνουν τα σπίτια, δεν έχουμε πατρίδα.
 1. Τρόμαξαν κι ανέβαλλαν την ψήφιση για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Καλύτερα απ’ το να βρίζουμε μπροστά στην τηλεόραση, να βρισκόμαστε στις πλατείες. Να καλούμε κόσμο έξω στις πλατείες. Είναι σημαντικό να βρισκόμαστε εδώ κάθε Πέμπτη. Δεν τελειώνουν όλα στις 15/6. Νέο ραντεβού (πανευρωπαϊκό) για 21-23 Ιουνίου με τη συνδιάσκεψη κορυφής στις Βρυξέλλες. Για την ΕΛΕ και για το χρέος η Λ.Σ, Συντάγματος είναι προωθημένο αυτό που αποφάσισε: Δε δεχόμαστε κανένα χρέος. Να διαβάσουμε όλα τα ψηφίσματα του Συντάγματος, θα μας πάει όλους μπροστά.

Συντονιστής 2 : Προτείνω να πάμε σε ψήφιση των προτάσεων.

Ψηφοφορία

ΥΠΕΡ. (να σταματήσουν οι ομιλίες και να πάμε σε ψήφιση)

     

 

ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ

1. Η Λαϊκή Συνέλευση Χαλανδρίου θα γίνεται κάθε Πέμπτη στις 20:30 στην κεντρική πλατεία Χαλανδρίου μπροστά απ’ την παιδική χαρά.

ΥΠΕΡ

2. Να γίνεται και κάθε Σάββατο Λαϊκή Συνέλευση.

ΚΑΤΑ (Ωστόσο διευκρινίστηκε ότι είναι αυτονόητο πως κόσμος που το επιθυμεί μπορεί να συνευρίσκεται για άτυπη ζύμωση καθημερινά στις 20:30 στην κεντρική πλατεία).

3. Την Τετάρτη 15 Ιούνη την ημέρα της Γενικής Απεργίας κάνουμε όλοι και όλες στο Χαλάνδρι προσυγκέντρωση στο μετρό Χαλανδρίου στις 10:00 για να κατέβουμε στο Σύνταγμα.

ΥΠΕΡ

4. Να προσπαθήσουμε να ευαισθητοποιήσουμε οργανώσεις ομογενών του εξωτερικού.

ΥΠΕΡ

5. Η Λαϊκή Συνέλευση Χαλανδρίου στηρίζει τον αγώνα και το ψήφισμα της Επιτροπής Γονέων και Κηδεμόνων για τους παιδικούς σταθμούς που διαβάστηκε στη συνέλευση. (Βλ. ομιλητής 7)

 

ΥΠΕΡ

6. Τραπέζι ρεφενέ στην κεντρική πλατεία Χαλανδρίου μπροστά από την παιδική χαρά μετά τη λήξη της επόμενης Λαϊκής Συνέλευσης Χαλανδρίου την άλλη Πέμπτη 16 Ιουνίου στις 20:30

ΥΠΕΡ

7. Στηρίζουμε την διεκδίκηση αποζημιώσεων για το κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές αποζημιώσεις του Β΄ ΠΠ από την Γερμανία και ζητάμε τη νομική υποστήριξη των τριών Γερμανών νομικών που διεκδικούν για λογαριασμό θυμάτων του Β΄ ΠΠ αποζημιώσεις από τη χώρα τους τη Γερμανία.

ΥΠΕΡ

8. Στηρίζουμε την απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα.

ΑΠΟΣΥΡΕΤΑΙ (μετά από διαμαρτυρίες και παρέμβαση που επισήμανε ότι υπάρχει στη συνέλευση κόσμος αντιεκλογικός και δε γίνεται τέτοια αξιακά, σοβαρά ζητήματα να περνάνε χωρίς συζήτηση και με μια απλή πλειοψηφία. Επίσης παρενέβη και άλλος που συμμετείχε στη συνέλευση και διαμαρτυρήθηκε για τον τρόπο που παίρνονται οι αποφάσεις χωρίς να υπάρχει πραγματική πλειοψηφία του σώματος αλλά σε 300 άτομα να ψηφίζουν 30 υπέρ και 20 κατά και να περνάει ως απόφαση της συνέλευσης).

9. Συντονιστική Επιτροπή που θα ετοιμάσει την επόμενη συνέλευση ανοιχτή για όποιον και όποια θέλει να δηλώσει συμμετοχή.

ΥΠΕΡ

Συντονιστής 1: Να μην πλειοδοτούμε σε βιομηχανία ψηφισμάτων.

10. Διερεύνηση τρόπων μορφοποίησης του κινήματος των πλατειών σε πανελλαδικό επίπεδο. (Επεξήγηση πρότασης από αυτόν που την πρότεινε: να γίνει όλη η Ελλάδα πλατεία Συντάγματος. Να συγκροτήσει πολιτικό υποκείμενο που με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες να βάλει θέμα εξουσίας).

ΥΠΕΡ

11. Η Λαϊκή Συνέλευση Χαλανδρίου να απευθυνθεί στον εμπορικό σύλλογο Χαλανδρίου να κλείσουν όλα τα μαγαζιά την ημέρα της Γενικής Απεργίας στις 15 Ιούνη.

ΥΠΕΡ

12. Να διοργανωθεί ανοιχτή συζήτηση για το χρέος στις 23 Ιουνίου με καλεσμένους 3 οικονομολόγους στην κεντρική πλατεία Χαλανδρίου.

ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Διαμαρτυρίες για το ότι δε γίνεται να αποφασίζονται πράγματα χωρίς να διευκρινίζεται τι ακριβώς συνεπάγονται πρακτικά. Ποιοι θα είναι για παράδειγμα οι 3 οικονομολόγοι; Παρέμβαση άλλου που συμμετείχε στη συνέλευση που επισήμανε ότι πρέπει οι αποφάσεις να παίρνονται από την πλειοψηφία του σώματος, την πλειοψηφία των παρόντων και όχι των ψηφισάντων απλώς.

Συντονιστής 2: Θέλετε να σταματήσουμε τη διαδικασία ψηφισμάτων εδώ.

 

Τέλος διαδικασίας ψηφισμάτων

 

Επιπρόσθετοι ομιλητές που παίρνουν το λόγο κατά σειρά προτεραιότητας και χωρίς κλήρωση.

 

25) Έχουμε πόλεμο, μην το ξεχνάτε, αλλά μην ξεχνάμε και να ερωτευόμαστε.

26) Υπογράψτε όλοι και όλες την ΕΛΕ.

27) Αν ήμουν κυβέρνηση δε θα έβαζα με νόμους κάπως να σας τα πάρουν, θα το έκανα απευθείας με όπλα έξω απ’ το σπίτι σας. Αυτό το λέω για να σας ξυπνήσω. Βγείτε απ’ την αδράνεια. Ενεργοί άνθρωποι κι όχι ψηφοφόροι.

28) Επειδή εγώ έκανα την πρόταση για τον εμπορικό σύλλογο. Δεν έχω αυταπάτες για το προεδρείο του εμπορικού συλλόγου, αλλά η επίθεση που δεχόμαστε είναι υπόθεση όλων, αφού πλήττονται όλα τα κοινωνικά στρώματα και χρειάζεται η κινητοποίηση ολόκληρης της κοινωνίας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

29) Είναι αντιφατική αυτή η πρόταση που μόλις έγινε. Εμείς είμαστε εργαζόμενοι και δεν είναι λογικό να ζητάμε απ’ το αφεντικό μας να κατέβουμε μαζί. Πόσοι από εσάς κατεβαίνετε σε απεργίες παρέα με το αφεντικό σας;

30) Για την ΕΛΕ έγινε σήμερα πάρα πολύς λόγος, αλλά ξέρουμε όλοι και όλες τι είναι; Στην ΕΛΕ είναι άνθρωποι συγκεκριμένης ιδεολογικής κατεύθυνσης, άνθρωποι από κόμματα συγκεκριμένα. Είναι μέσα η Βαλαβάνη του ΣΥΡΙΖΑ, η Σακοράφα που ήταν στο ΠΑΣΟΚ. Στο Σύνταγμα αποφασίστηκε να κατέβει το πανό της ΕΛΕ.

31) Είναι νέα η κοπέλα και ίσως δεν ξέρει πέρα απ’ τον ενθουσιασμό και τη ζωντάνια της κάποια πράγματα. Η Σακοράφα και ο Οικονόμου καταψήφισαν το Μνημόνιο και τους διέγραψαν απ’ το ΠΑΣΟΚ. Η ΕΛΕ είναι σημαντική και πρέπει όλοι να υπογράψουμε.

32) Να μην κάνουμε το λάθος και δεν αφήσουμε τα παιδιά μας να μας μιλήσουνε.

ΤΕΛΟΣ  ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

Στην επόμενη συνέλευση εκκρεμούν κάποιες βελτιώσεις απαραίτητες ώστε η διαδικασία να είναι όντως αμεσοδημοκρατική και ο τρόπος υλοποίησης κάποιων εκ των ψηφισμάτων που υπερψηφίστηκαν, αλλά βέβαια παραμένει ανοιχτή για όποιον και όποια θέλει να αναπτύξει κάποια πρόταση και να τη θέσει προς ψήφιση.