Ψήφισμα της επιτροπής γονέων και κηδεμόνων για τους παιδικούς σταθμούς

Τετάρτη 8/6/2011

 

 

Τίποτα δεν υπάρχει που να μπορεί να διασφαλίσει με τα σημερινά δεδομένα την επιβίωση των σχολείων των παιδιών μας την επόμενη σχολική χρονιά.

 

Καμία απάντηση δεν υπάρχει από το υπουργείο εσωτερικών για τις συμβάσεις μίσθωσης έργου και τις 60 δασκάλες που αναμένονται και δεν έρχονται. Ταυτόχρονα δεν υλοποιείται ούτε ο διαγωνισμός για την πρόσληψη 29 ατόμων μόνιμου προσωπικού.

 

Οι δίμηνες συμβάσεις προσωπικού για τον Ιούνιο –Ιούλιο βρίσκονται ακόμα στα συρτάρια του πρωτόκολλου της περιφέρειας κάνοντας παρέα στις συμβάσεις που προαναφέρθηκαν.

 

Οι προμηθευτές είναι απλήρωτοι από το 2009. Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ χρέος τους στέλνουν στα εξώδικα απειλώντας την καθημερινότητα του σχολείου ενώ οι λύσεις που βρίσκονται είναι πάντα προσωρινές μέχρι να βγει η χρονιά ή το νέο πρόβλημα που θα αλλάξει την ατζέντα.

 

Ενώ ο νόμος καθορίζει ότι στις 15 Ιούνη τελειώνουν οι εγγραφές αυτές δεν φαίνεται καν  να αρχίζουν αυτή την ημερομηνία. Κανείς δεν γνωρίζει το πώς και το πότε αυτές θα γίνουν αυξάνοντας την αγωνία των οικογενειών που εν μέσω μίας δύσκολης χρονιάς παλεύουν να υλοποιήσουν τον οικογενειακό προγραμματισμό τους σε ένα περιβάλλον που τίποτα δεν μένει όρθιο.

 

Ταυτόχρονα αμφισβητείται έμπρακτα ο κανονισμός λειτουργίας με την απαίτηση του νέου νομικού προσώπου των παιδικών σταθμών να συμμετέχει σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ όπου τα κριτήρια φιλοξενίας στους παιδικούς σταθμούς της πόλης διαμορφώνουν μία πραγματικότητα που πετάει έξω αρκετούς από αυτούς που το έχουν ανάγκη.

 

Όλη την χρονιά βλέπαμε τους δασκάλους των παιδιών μας απλήρωτους, τα σχολεία να αδειάζουν από εργαζόμενους που είτε απολύονται είτε φεύγουν. Στον κατάλογο των αρνητικών εκπλήξεων έρχεται η πραγματικότητα της μείωσης των παιδιών από 730 σε 400 , των σταθμών από 9 σε 5 .

 

Η εικόνα αυτή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από κανένα γονιό που αγωνιά για  το μέλλον του σχολείου του παιδιού του και που βλέπει την πλήρη διοικητική αδυναμία του συστήματος να τερματίζει την ζωή των παιδικών σταθμών όπως τους γνωρίσαμε.

 

Καλούμε όλους τους γονείς να αντισταθούν σε αυτή την κατάσταση μη αποδεχόμενη ως λύση την συνεχή υποβάθμιση των υπηρεσιών των δημοτικών παιδικών σταθμών της πόλης.

Ζητάμε από το δήμο και το Νομικό πρόσωπο να συνεσταλθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης και να μην συμμετάσχει στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που μας πετάει εκτός σχολείων. Η συρρίκνωση των δομών πρόνοιας της πόλης αποτελεί συντριβή των αναγκών των κατοίκων της και η διοίκηση θα πρέπει να καταβάλει μια μεγάλη προσπάθεια ανάσχεσης αυτής της κατάστασης που θα κάνει το θέμα των παιδικών σταθμών πρώτο θέμα στη πόλη. Δυστυχώς ακόμα αναζητούμε τις ενέργειές της. 

 

Απαιτούμε από εδώ και εμπρός να μετέχουμε στις εξελίξεις που αφορούν τα σχολεία των παιδιών μας και όχι να αιφνιδιαζόμαστε για άλλη μια φορά με έκτακτα συμβούλια στο παρά πέντε Τέλος δηλώνουμε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με τη δημοτική αρχή εφόσον οι ενέργειες που επεξεργαζόμαστε έχουν να κάνουν με την εξυπηρέτηση των αναγκών της πόλης και δεν έχουν να κάνουν με την συμμόρφωση στην αδιέξοδη πολιτική που έφερε τους σταθμούς στο χείλος της καταστροφής.

 Διαβάστηκε στη Λαϊκή Συνέλευση Χαλανδρίου της Πέμπτης 9 Ιούνη και υπερψηφίστηκε  η στήριξη στο ψήφισμα αυτό.

Advertisements