ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ 16/6
Συντονίστρια 1: Καλησπέρα, θα ξεκινήσουμε διαβάζοντας τα ψηφίσματα της προηγούμενής μας συνέλευσης (Διαβάζονται τα ψηφίσματα της Πέμπτης 9/6).
Συντονιστής 2 : (Ανακοινώνεται η διαδικασία της προηγούμενης συνέλευσης). Στην πορεία της διαδικασίας θα αποφασίσουμε για ποια θέματα θα συζητήσουμε, ώστε να μην ψηφίζονται πράγματα που δεν έχουν συζητηθεί.
(Μοιράζονται κλήροι)
Συντονιστής 2: Υπάρχει χρονομέτρης που θα σηκώνει το χαρτί στο 1΄και ένα που γράφει «ΤΕΛΟΣ» όταν τελειώνουν τα 3΄ ομιλίας.
Συντονίστρια 1: Στην επόμενη συνέλευση θα πρέπει να υπάρχουν άλλοι άνθρωποι για το συντονιστικό που θα γίνει Σάββατο στις 17:00, δηλώστε διαθεσιμότητες στη γραμματεία.
ΟΜΙΛΗΤΕΣ
1) Το τοπίο στη χώρα από την προηγούμενή μας συνέλευση έχει αλλάξει, είναι πιο ελπιδοφόρο. Όσα γίνανε το τελευταίο 48ωρο οφείλονται στον ξεσηκωμό του λαού που ζητά επίμονα να φύγουν η Τρόικα , το Μνημόνιο, το ΔΝΤ. Παρά την αισιοδοξία πρέπει να ξέρουμε ότι δε φτάνει ο μέχρι τώρα αγώνας για να ανατρέψει τα σχέδια της κυβέρνησης που είναι οργανωμένα. Ήταν έτσι και χθες οργανωμένα στην απεργία. Είναι αποφασισμένοι να καταργήσουν και τυπικά τη δημοκρατία. Ο ΓΑΠ (Γεώργιος Ανδρέα Παπανδρέου) ζήτησε από τον πρόεδρο της δημοκρατίας να περάσει το μεσοπρόθεσμο με πράξη νομοθετικού περιεχομένου και να μην περάσει απ’ τη Βουλή. Είναι καλό να μαζευόμαστε και στις γειτονιές, αλλά κέντρο αγώνα μας είναι το σύνταγμα και πρέπει να είναι οι απεργίες μαζικές. Επόμενη σημαντική μέρα είναι η μέρα ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.
2) Η χθεσινή μέρα αποκάλυψε τη μεγάλη αδυναμία του πολιτικού συστήματος. Το ότι για τόσες ώρες έψαχναν κυβερνήσεις συνεργασίας, εθνικής ενότητας δείχνει την αδυναμία τους πλέον να κυβερνήσουν. Να πιέσουμε να μην περάσουν τα μέτρα τους και να καταρρεύσουν. Δευτέρα ξεκινάνε οι απεργίες της ΔΕΗ και θα ακολουθήσουν κι άλλες ΔΕΚΟ. Να στηρίξουμε τις απεργίες και να δείξουμε ότι δε θα τους αφήσουμε να περάσουν τα μέτρα. Όποια κυβέρνηση και να προκύψει πρέπει να πάμε μέχρι τη νίκη. Στη δυναμική του κόσμου της απεργίας, στις απεργίες όλων των κλάδων, στις πλατείες πρέπει να στηριχτούμε και να πάμε τον αγώνα μας μέχρι το τέλος.
3) Φίλοι και γείτονες, χθες απαντήθηκε ένα δίλημμα ή μεσοπρόθεσμο ή πτωχεύουμε. Η απάντηση ήταν να πτωχεύσει ολόκληρο το πολιτικό σκηνικό. Πρέπει να γυρίσουμε στο βασικό ερώτημα, τι προσδοκά ο καθένας μας απ’ αυτό το κίνημα; Να δώσει την καθοριστική απάντηση και ότι δεν μπαίνουμε σε κανένα κόλπο τους. Να οδηγήσει στην ανατροπή της κυβέρνησης και κάθε αστού διαχειριστή. Γι’ αυτά πρέπει να κάνουμε ανταρσία στα μέτρα. Με παγκόσμια δυναμική (Μέση Ανατολή, Αφρική, Ισπανία, Πορτογαλία κ.τ.λ_ πρέπει να ανατρέψουμε τον κόσμο του πλούτου. Εδώ στο Χαλάνδρι να φτιάξουμε Επιτροπή εργαζομένων-ανέργων, εμπάργκο στα μαγαζιά που εφαρμόζουν αντεργατικά μέτρα. Πρέπει όλοι να ‘μαστε στις 19:30 αύριο στο δημοτικό συμβούλιο για τους παιδικούς σταθμούς. Ραγκούσης και δήμαρχος πετάνε στο δρόμο τα παιδιά.
4) Η λέξη αλληλεγγύη έχει επανέλθει στο λεξιλόγιό μας. Να επανοικοδομήσουμε σχέσεις με αφορμή το σύνταγμα και εκεί που το αβγό του φιδιού είχε αρχίσει να σκάει με τα πογκρόμ δίνοντας σε μια κυβέρνηση απονομιμοποιημένη που παραπαίει χείρα βοηθείας μέσω της καλλιέργειας του φόβου. Η λέξη συλλογικό κι αλληλεγγύ έχουν γίνει το σημείο γύρω απ’ το οποίο οργανώνουμε τη δράση μας. Χθες πετύχαμε μια νίκη αλλά όχι μεγάλη. Απονομιμοποιήσαμε κι άλλο την κυβέρνηση και ξεξαθαρίσαμε να μην έρθει ξανά με το αλλαγμένο πρόσωπο. Τα καθήκοντα τώρα αυξάνονται, να μην τους αφήσουμε να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις συλλογικά και με πρακτικές πρωτοβουλίες. Κόμβοι για το επόμενο διάστημα είναι η μέρα ψήφου εμπιστοσύνης (21/6), το διήμερο του Eurogroup (23-24/6) και η μέρα ψήφισης του μεσοπρόθεσμου (28/6). Μέσα απ’ τους αγώνες να κατακτήσουμε νέες δομές.
5) Χθες είχαμε μια μεγάλη νίκη. Χημικά από πολύ νωρίς, προβοκάτσιες του παρακράτους δεν κατάφεραν να λυγίσουν τον «όχλο» που λένε κάποιοι, ο οποίος μπόρεσε και κράτησε την πλατεία. Η κυβέρνηση ήθελε χθες να τα διαλύσει όλα, αλλά ο κόσμος το ίδιο βράδυ έκανε μεγάλη συνέλευση στην πλατεία. Ο κόσμος είναι αποφασισμένος να γκρεμίσει το παλιό πολιτικό σύστημα, τα κόμματα της βουλής που δε στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Ο κόσμος και μετά απ’ όλα αυτά συνέχιζε να φωνάζει τα ίδια συνθήματα. Μνημόνιο, κυβέρνηση και οι λύσεις του συστήματος όπως κυβερνήσεις εθνικής συνεργασίας, πρέπει να φύγουν. Συντονίζουμε τις δράσεις για τις επόμενες κομβικές ημερομηνίες 21/6, 23/6 και 28/6. Επίσης προτείνω να φτιάξουμε εδώ στο Χαλάνδρι ένα κέντρο ενημέρωσης στην πλατεία που θα μπορεί ο κόσμος σε συνεχή ροή να μαθαίνει για τη συνέλευσή μας αλλά και για όσα γίνονται στο σύνταγμα. Να στηρίξουμε αυτούς που αγωνίζονται για τους παιδικούς σταθμούς, να μην πεταχτούν τα παιδιά στο δρόμο.
6) Δε μου είναι πολύ εύκολο να μιλάω μπροστά σε μικρόφωνο. Νούμερα περνάνε αλλά δε μιλάνε. Να το ξεπεράσουμε αυτό. Να μιλάνε όλοι για να γίνονται ζύμωση. Καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολη η έκθεση σε τόσο κόσμο, αλλά πρέπει να μιλάμε μεταξύ μας. Για τη χθεσινή μέρα δυο πράγματα αποκόμισα. Ο κόσμος που μαζεύτηκε και στο Μουσείο και στο Σύνταγμα ήταν αποφασισμένος. Υπήρχε συγκρουσιακή διάθεση με τις δυνάμεις καταστολής, διάχυτη αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων. Να στηρίξουμε το σύνταγμα αλλά να πάρουμε και στο Χαλάνδρι την κατάσταση στα χέρια μας. Είναι καλύτερο το Χαλάνδρι για να μπορέσουμε να εδαφικοποιήσουμε τις σχέσεις μας. Χθες στο ραντεβού της προσυγκέντρωσης 10:15 δεν υπήρχε κανείς, 10:20 και 10:30 που πέρασαν κι άλλοι δεν βρήκαν κανένα. Δεν είχαμε ένα πανό και δε βρεθήκαμε για να έχουμε ένα δέσιμο στο δρόμο. Στο επόμενο ραντεβού προτείνω να γίνει προσυγκέντρωση και πορεία στο κέντρο του Χαλανδρίου και μετά όλοι μαζί να κατέβουμε στο κέντρο. Επίσης αυτό που είδαμε με τα αλλεπάλληλα ψηφίσματα ήταν απαράδεκτο, πρέπει να σταματήσει αυτή η βιομηχανία ψηφισμάτων χωρίς συζήτηση. Επίσης πρέπει να σπάσει η λογική ότι κάποιοι μιλάνε και κάποιοι μόνο ακούνε. Χρειαζόμαστε προτάσεις για δράση. Να προβάλουμε εδώ στην πλατεία το ντοκιμαντέρ για την Αργεντινή στην εποχή του ΔΝΤ, να οργανώσουμε δίκτυα αλληλοβοήθεια και να συζητήσουμε τις προοπτικές αυτού που κάνουμε, να το οργανώσουμε καλύτερα.
7) Χθες καταφέραμε να αναγκάσουμε τους πολιτικούς να κρύβονται στα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, δημοκρατική κυβέρνηση και να κρύβεται και να τη φυλάει ολόκληρο το αστυνομικό σώμα. Γράφεται ιστορία. Ήμουν στο Πολυτεχνείο, με λένε Αγγελική. Δε γίνανε όλοι οι άνθρωποι του Πολυτεχνείου βουλευτές. Μην κάμπτεστε, μη στεναχωριέστε που δε λειτουργεί η συνέλευση του συντάγματος ή λαϊκή συνέλευση Χαλανδρίου. Μείνετε στο δρόμο, αγωνιστείτε. Πρώτη φορά κατεβαίνει ο κόσμος, γιατί είναι χωρίς κόμματα, όχι ότι είναι κακά τα κόμματα, αλλά τώρα κατεβαίνει ο κόσμος κάτω απ’ τη σημαία της Ελλάδας. Είμαστε εξεγερμένοι δεν είμαστε απλώς αγανακτισμένοι. Λαός εξεγερμένος είναι λαός ενωμένος, ποτέ νικημένος. Να κάνω και προτάσεις θέλουμε να πάρουν πίσω τις υποθήκες, να πάρουν πίσω το μνημόνιο, Στάση πληρωμών στους εξωτερικούς δανειστές, επαναδιαπραγμάτευση με αυτή την καριόλα την ΕΕ, να σταθούμε στα πόδια μας. Παροχές στην υγεία, στην εκπαίδευση, για τους γέρους. Όσοι δάνεισαν, κέρδισαν. Έχουμε και θετικό πολιτικό λόγο. Λεφτά για την Ελλάδα, όχι για τους πολιτικούς. Αγώνας λαϊκός, υπερκομματικός. Μην κουράζεστε, θα νικήσουμε.
Συντονιστής 2: Διαδικασία επιλογής κάποιων θεμάτων για συζήτηση και ψήφιση (ανακατεμένα πολιτικα΄ψηφίσματα και δράσεις/πρωτοβουλίες).
1η Σε περίπτωση που τελικά τα μέτρα περάσουν ποια θα είναι η επόμενη κίνηση και αντίδραση των αγανακτισμένων; (δράσεις μετά).
(Επεξήγηση προτείνοντος: Σπίτι μας θα πάμε αν περάσει το μεσοπρόθεσμο ή συνεχίζουμε τον αγώνα. Εξέγερση ή επανάσταση το σκεφτόμαστε; Αν αλλάξει κυβέρνηση, δε θα σταματήσουμε τον αγώνα).
2η Η λέξη «αγανακτισμένοι» θα μπορούσε να αντικατασταθεί με το «άμεση δημοκρατία» ή «λαϊκή συνέλευση» δεν ανταποκρίνεται με την αλήθεια και το θετικό και ήσυχο πνεύμα της κίνησης και το όραμα που έχουν.
3η Να πάμε στη ΔΕΗ και στις ΔΕΚΟ του Χαλανδρίου να στηρίξουμε την απεργία που ξεκινάει τη Δευτέρα.
(Επεξήγηση προτείνοντος: Αύριο ξεκινάνε επαναλαμβανόμενες 48ωρες στη ΔΕΗ. Να πάμε απεργιακή φρουρά το πρωί όσοι μπορούμε, να βγούμε το απόγευμα να μοιράσουμε το φυλλάδιό τους για να δείξουμε ότι συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα τους. Να στηρίξουμε την απεργία της ΔΕΗ και των άλλων ΔΕΚΟ που θα έρθουν).
4η Συζήτηση για ανεύρεση θετικών πολιτικών προτάσεων από το κίνημα των αγανακτισμένων στις πλατείες. Από αγανακτισμένοι να γίνουμε αποφασισμένοι πάνω σε κάποιες κεντρικές προτάσεις.
5η Να συγκροτηθεί επιτροπή εργαζομένων, ανέργων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Σε κάθε τοπική μαζική συγκέντρωση στο μετρό, δεν πληρώνουμε εισιτήριο. Υποστήριξη αύριο της κινητοποίησης για τους δημοτικούς σταθμούς στο δημοτικό συμβούλιο στις 19:30. Ανατροπή της κυβέρνησης και κάθε αστού διαχειριστή της αντιλαϊκής πολιτικής και του μνημονίου.
6η Κέντρο ενημέρωσης στο Χαλάνδρι για συνεχή ενημέρωση του κόσμου για τις αποφάσεις των συνελεύσεων του Συντάγματος και Χαλανδρίου
7η Προβολή ντοκιμαντέρ Arzentinazo – μνήμες λεηλασίας και να ακολουθήσει συζήτηση. Στο επόμενο ραντεβού να οργανώσουμε πορεία στη γειτονιά.
8η Να καλέσουμε κάποιον οικονομολόγο κοινής αποδοχής να μας ενημερώσει για αιτίες χρέους και δυνατές διεξόδου με δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων από τη συνέλευση.
9η Κατάληψη δημόσιου χώρου για να έχουμε εκεί έναν κοινό συντονιστικό χώρο.
10η Όποια πρόταση ανακοινωθεί στη συνέλευση, αυτός που την προτείνει να προσπαθήσει να δημιουργήσει ομάδα δράσης (να δώσει ραντεβού με άτομα που θέλουν να υλοποιηθεί η πρόταση και να φτιαχτεί «ομάδα δράσης» που θα βρει τρόπους υλοποίησης.
11η Να δημιουργηθεί θεατρική σατιρική ομάδα.
12η Να δημιουργηθεί νομική ομάδα για τρόπους αλλαγής του συντάγματος.
13η Ενάντια σε κάθε μνημόνιο από οποιαδήποτε κυβέρνηση. Να παρθούν πίσω οι υποθήκες, να αναιρεθεί η παραίτηση από τα ένδικα μέσα για τα ενυπόθηκα δάνεια. Όχι ιδιωτικοποιήσεις των εταιρειών νερού (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ) και της ΔΕΗ.
14. Διαγραφή του χρέους, προμετωπίδα του κινήματος εργαζομένων νεολαίας. Δεν χρωστάμε – Δεν ξεπουλιόμαστε – Δεν πληρώνουμε. Κάτω η κυβέρνηση και κάθε επίδοξος διαχειριστής της ίδας πολιτικής. Να φύγουν μαζί με όσους την εκφράζουν : Τρόικα, ΔΝΤ, ΕΕ.
Σχόλιο. Η διαδικασία που αποφάσισε το προηγούμενο συντονιστικό του οποίου ήμουν μέλος, δεν ήταν στην πράξη τόσο καλή. Διακόπηκε η φυσιολογική ροή των ομιλητών και δεν κατέστη σαφές αν τα θέματα που προτάθηκαν που τα έβαλα τώρα όλα μαζί ήταν για να τα ψηφίσουμε υπέρ-κατά άμεσα ή για να ψηφίσουμε αν θέλουμε να τα συζητήσουμε και να τα ψηφίσουμε. Κανένα από αυτά δε συζητήθηκε μόνο για τις συγκεκριμένες δράσεις (οργάνωση θεατρικής ομάδας, κέντρο ενημέρωσης, προβολή ντοκιμαντέρ) βγήκαν ομάδες εργασίας δηλώνοντας διαθεσιμότητες στη γραμματεία. Αυτό φάνηκε να δούλεψε και είναι ο μόνος τρόπος αυτά που προτείνονται να γίνονται πράξη. Επί τόπου ομάδα εργασίας που είτε προχωρά για κάτι απλό στην υλοποίηση είτε προτείνει το σχέδιο υλοποίησης και προτρέπει σε περισσότερες διαθεσιμότητες. Για τις πολιτικές προτάσεις και ψηφίσματα το νέο συντονιστικό νομίζω έχει συγκροτήσει μια πολύ πιο λειτουργική πρόταση.
Συνέχεια ομιλητών
8) Το πνεύμα του συντάγματος είναι πνεύμα συνεργασίας. Στην τηλεόραση λένε οι αγανακτισμένοι και νομίζει κανείς που δεν έχει περάσει απ’ το σύνταγμα ότι είναι άνθρωποι που χτυπιούνται μεταξύ τους και τα σπάνε όλα. Είμαστε μαζί με τα θέλω μας και όχι με αυτά που δεν θέλουμε. Να αλλάξει το «αγανακτισμένοι» με το «Λαϊκή Συνέλευση» ή με το «Άμεση Δημοκρατία».
9) Ήρθαμε εδώ για να συναντάμε για όλα και όχι για να συζητάμε για ένα μόνο θέμα. Να συζητήσουμε και για τους παιδικούς σταθμούς, αλλά όχι μόνο για ένα πράγμα. Εξάλλου ο κόσμος στο σύνταγμα και σε όλες τις πλατείες βάζει όλα τα θέματα, τρόικα, δντ, εε, κυβέρνηση, αλλαγή συντάγματος κ.τ.λ
Συντονιστής 2 : Η προηγούμενη συνέλευση τελείωσε άδοξα γιατί υπήρξαν διαμαρτυρίες ότι ψηφίσαμε θέματα χωρίς να τα συζητήσουμε και προσπαθήσαμε στο συντονιστικό να προτείνουμε έναν τρόπο να τα συνδυάσουμε.
10) Συνεχίζω στο ίδιο κλίμα των προηγούμενων ομιλητών. Νομίζω, μάλλον πιστεύω απόλυτα ότι κυβέρνηση και όλα τα κόμματα του μνημονίου, οι πλούσιοι και οι εφοπλιστές είναι χεσμένοι. Η πρωτοβουλία είναι τώρα σε εμάς. Είναι χεσμένοι και στην ΕΚΤ, ΕΕ, γιατί ξέρουν ότι η φωτιά στην Ελλάδα θα απλωθεί γρήγορα και στην καρδιά της Ευρώπης, και στην Αγγλία, Γερμανία. Να οργανώσουμε καλύτερα τα πράγματα. Η απεργία, οι συγκεντρώσεις, οι συγκρούσεις, μας έδειξαν ότι όλοι είμαστε το ίδιο κομμάτι, είμαστε σ’ αυτούς που χτυπιόμαστε απ’ την πολιτική τους. Πριν ένα μήνα δε θα το πιστεύαμε, αλλά τώρα είμαστε όλοι εδώ. Προτείνω καθημερινή επαφή εδώ αλλά και στο σύνταγμα να συναντηθούμε με πρωτοβάθμια σωματεία και όχι το γραφειοκρατικό συνδικαλισμό. Χρειαζόμαστε άμεσα πρακτικά βήματα, να πάμε στη ΔΕΗ, στους παιδικούς σταθμούς. Να μη συζητάμε γενικόλογα για άμεση δημοκρατία. Έχουμε κατακτήσει μαζικότητα, συλλογικότητα και μένει να την κάνουμε καθημερινή πράξη.
11) Η χθεσινή απεργία αποδεικνύει τρία πράγματα. Α) Το εργατικό κίνημα και το κίνημα των αγανακτισμένων πάνε μαζί. Το κίνημα των αγανακτισμένων τροφοδότησε την απεργία και το εργατικό κίνημα ενίσχυσε το κίνημα των αγανακτισμένων. Ήταν άνευ προηγουμένου η μαχητικότητα απέναντι σε μια άνευ προηγουμένου καταστολή. Ήταν εκπληκτικός ο κόσμος, τα συνθήματα, οι καταλήψεις δημαρχείων και περιφερειών. Β) Είναι ξένοι προς τα συμφέροντα του λαού οι τηλεοράσεις και οι εφημερίδες.. Τα κανάλια ασχολούνταν την ημέρα της απεργίας με το αν θα γίνει συγκυβέρνηση από ΠΑΣΟΚ και Ντόρα ή από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αν θα μπει ο Βενιζέλος και τι θα γίνει με τον Πάγκαλο. Αποπροσανατολίζουν. Αλλά αυτά που λένε δεν αφορούν καθόλου ένα φοιτητή που έχει μείνει χωρίς εστία και πρέπει να πληρώσει τα βιβλία της σχολής του. Λέμε όχι στο μνημόνιο, στην ΕΕ. Το χρέος δε μας ανήκει. Γ) Η αστυνομία, οι δυνάμεις καταστολής είναι ξένες προς εμάς και δε γίνεται με κουβεντούλες να τους πάρεις με το μέρους σου. Η βία του γκλομπ και η καταστολή είναι η άλλη όψη του δελτίου των 8 και της ιδεολογικής καταστολής. Υπάρχουν μπροστά μας οι εξής σημαντικοί κόμβοι. Στις 23 Ιούνη με τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλες για το ευρωσύμφωνο και στις 28 με την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου. Ο λαός δεν μπαίνει στα σχέδιά τους. Να συνδεθούμε με το εργατικό κίνημα, να απαιτήσουμε απ’ την ΓΣΕΕ νέα απεργία.
12) Το μοντέλο της συνέλευσης που έχουμε μέχρι τώρα φτιάξει είναι κάπως γραφειοκρατικό και αντιπαραγωγικό. Δεν έχει νόημα να ψηφίζεται ή όχι η πρόταση για επιτροπή ανέργων. Δε δουλεύει έτσι η άμεση δημοκρατία. Προτείνει κάποιος κάτι, βλέπει πόσοι θα μαζευτούν και ανάλογα με την απήχηση έρχεται και ξαναπροτείνει συγκεκριμένο σχέδιο υλοποίησης. Νομίζω αποφασίζουμε πράγματα που δε θα υλοποιηθούν. Δεν έχουμε τέτοια δυνατότητα να γίνουν όλα πράξη και δεν αρκεί να ψηφιστούν. Να αφήσουμε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν. Ο καθένας να προτείνει ό,τι θέλει και να βλέπει απ’ την απήχηση αν μπορεί να το προχωρήσει. Αυτά που ακούστηκαν για συμμετοχή στην απεργία της ΔΕΗ και στην κινητοποίηση για τους παιδικούς σταθμούς θα πρέπει να γίνονται πάντα σε συνεννόηση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, σε συνεργασία με τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ, με τους γονείς που έχουν το πρόβλημα και κινητοποιούνται για τους παιδικούς σταθμούς. Για παράδειγμα και στη vodaphone που είχαμε πάει περιφρούρηση σε απεργία ήταν σε συνεννόηση με τους εργαζόμενους. Να συναντηθούμε Λαϊκή συνέλευση με τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, το ίδιο και με τους παιδικούς σταθμούς να υπάρχει πρώτα συνεννόηση με τους γονείς. Δε θέλουμε εδώ πέρα ένα υπερμόρφωμα που θα τα καλύπτει όλα. Κι έρχομαι τώρα σε κάτι άλλο. 30 χρόνια τώρα, 30 χρόνια ανάπτυξης και χρεοκόπησε όχι μόνο η κυβέρνηση αλλά και η χώρα. Έχουμε μια χώρα που δεν μπορεί να παράγει την τροφή της, έχουμε μόλις 60% τροφική επάρκεια. Δε γίνεται να δουλεύουμε όλοι σε ασφαλιστικές και σε τράπεζες. Να πάμε σε μια κοινωνία χαρούμενης λιτότητας όπου η κοινωνία θα μπορεί να παράγει μόνη της τα στοιχειώδη.
13) Σε τίτλους θα μιλήσω. Η κινητοποιημένη κοινωνία αποσταθεροποίηση την κυβέρνηση, την αξιωματική αντιπολίτευση και όλο το κομματικό σύστημα. Είδατε όλοι τον αυτισμό των δηλώσεών τους, θα μπορούσαν να τις έχουν κάνει αυτές τις ίδιες δηλώσεις 6 μήνες πριν, 6 χρόνια πριν, 16 χρόνια πριν. Ήταν δηλώσεις του διαχρονικού τίποτα ο ένας έλεγε ότι «η ευθύνη είναι ολονών μας», ο άλλος ότι «ο δικομματισμός ευθύνεται για τα πάντα». Κι όσον αφορά αυτό που ακούστηκε για τα σωματεία, εγώ νταβατζή δεν ξαναβάζω στο κεφάλι μου, οι ηγεσίες των συνδικαλιστών που αποτέλεσαν βασικούς πυλώνες αυτούς του συστήματος δε γίνεται να δώσουν λύσεις. Οι πλατείες συνολικά προσφέρουν πάρα πολλά. Η επανάσταση είναι μπροστά μας. Οι ομιλίες που ακούγονται είναι αναντίστοιχες με τις πλατείες. Να ανεβαίνει ο κόσμος να μιλάει και όχι μόνο το πολιτικό προσωπικό και οι ψημένοι. Δε χρειάζεται να φτιάξουμε άλλο σύστημα, αλλά να βρούμε έναν άλλο δρόμο, δρόμο να φτιάξουμε.
14) Θα συνεχίσουμε αν ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο. Ο κόσμος έχει δώσει την απάντησή του. Καμία εμπιστοσύνη. Ποτέ δεν κέρδισαν την εμπιστοσύνη του κόσμου. Οι τύποι είναι εντελώς απονομιμοποιημένοι. Την 5η Μάη δεν τελείωσε τίποτα με τους νεκρούς για τους οποίους έφταιγε η τράπεζα κι όχι οι απεργίες που πήγαν να το φορτώσουν. Να μην φτιάχνουμε κουτιά. Δεν είναι άλλο οι πλατείες κι άλλο οι απεργίες. Πήγα στο Μουσείο στην προσυγκέντρωση της απεργίας όπου ήμουν χαρούμενη να δω πολύ κόσμο και μετά είδα στο σύνταγμα άλλο κόσμο που ήταν από άλλο πλανήτη, όμως κι αυτός έβριζε τα ΜΑΤ και αγωνιζόταν. Αυτό πρέπει να συνεχίσει. Είδα στο σύνταγμα κυρίες καλοβαλμένες δίπλα δίπλα σε εργάτες από τα τσιμέντα Χαλκίδας που έλεγαν «ελάτε να μας τα πάρετε». Η δύναμή μας είναι βέβαια στην παραγωγή, στην εργασία. Να πιέσουμε τους γραφειοκράτες συνδικαλιστές για απεργία διαρκείας. Να απαιτήσουμε να πάρουν πίσω το μνημόνιο, να διαγραφεί το χρέος, να πληρώσουν την κρίση αυτοί που φταίνε γι’ αυτήν. Νιώθω αλληλέγγυα με τα άλλα PIGS (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία) με τον κόσμο που είμαστε εδώ. Είμαστε απλώς ένα κομμάτι του μεγαλύτερου παζλ και όλοι μαζί να συνεχίσουμε και να νικήσουμε.
15) Το μνημόνιο αποτελείται από δύο δανειακές συμβάσεις που δεν έχουν περάσει απ’ τη Βουλή και που παραχωρούν κυριαρχικά δικαιώματα. Γι’ αυτούς τους λόγους είναι εντελώς παράνομες. Όποια ελληνική κυβέρνηση κι αν είναι μπορεί να το σταματήσει, αρκεί να το θέλει. Άκουσα έναν βουλευτή του πασοκ να λέει ότι έχουμε κυβέρνηση και πρωθυπουργό, αλλά δε μας είπε τι εκπροσωπεί πια. Δε μας είπε με τι ψέματα εκλέχτηκε κι αν εκπροσωπεί πλέον την πλειοψηφία του ελληνικού λαούς. Συγκεκριμένες προτάσεις να κάνω τώρα :α) αλλαγή του συντάγματος για να μην ξαναγίνουν αυτά που γίνανε. Β) πώς θα βοηθήσουμε τον τόπο μας, να αγοράζουμε ελληνικά προϊόντα. Θέλει βέβαια σχολαστικότητα, γιατί πας στο σούπερ μάρκετ και ψάχνεις για παράδειγμα για ελληνικό σαπούνι και είναι δύσκολο να βρεις στο ράφι. Άμα αγοράζουμε ελληνικά προϊόντα τα χρήματα θα κυκλοφορούν πάλι στην Ελλάδα και έτσι θα χτυπηθεί κι η ανεργία. Γ) να μάθουμε να συνεργαζόμαστε και να μην τα περιμένουμε όλα έτοιμη. Τέλος προτείνω να φτιάξουμε μια μικρή θεατρική ομάδα που να σατιρίζουμε την πολιτική κατάσταση.
16) Δε θέλω να ασχοληθούμε με ψηφοφορίες. Μου άρεσε αυτό για το ελληνικό προϊόν. Όμως προτιμώ ένα ξένο προϊόν όταν ξέρω ότι προέρχεται από ένα συνεταιρισμό που έχει επαναστατήσει και δεν έχει αφεντικό κάποια πολυεθνική πάνω απ’ το κεφάλι του. Δε χρειάζεται να τα ψηφίζουμε όλα. Όποιος θέλει να προτείνει κάτι και όποιος είναι να πάει, θα πάει. Η ορολογία δε με ενδιαφέρει καθόλου. Έτσι κι αλλιώς δεν είμαι αγανακτισμένος, ψύχραιμος είμαι. Ούτε την άμεση δημοκρατία την καταλαβαίνω. Δημοκρατία ή έχουμε ή δεν έχουμε. Για αυτό που ακούστηκε για το ντοκιμαντέρ, δεν έχω πρόβλημα, αλλά μπορούμε κι από μόνοι μας να βρίσκουμε πληροφορίες. Δε χρειαζόμαστε κάποιον να μας πάρει απ’ το χεράκι και να μας πει τι πρέπει να δούμε. Μπορούμε και μόνοι μας να διαλέξουμε να δούμε σπίτι μας ένα ντοκιμαντέρ. Να έρθω τώρα στη χθεσινή απεργία. Η αστυνομία εξαπέλυσε ολόκληρη επίθεση με απαγορευμένα χημικά. Χθες έγινε ένα βήμα προς την ελευθερία με τον αποκλεισμό της βουλής και με το να μείνουμε συσπειρωμένοι. Όσοι είναι χρόνια στο δρόμο το ξέρουν καλά, το σύμπαν είναι βίαιο και είμαστε σαν είδος βίαιοι, τώρα που μιλάω δυνατά γίνομαι βίαιος, οι μαλακίες της τηλεόρασης είναι βία, όμως υπάρχει η αναίτια βία και υπάρχει η βία της άμυνας. Εγώ θα πω ότι στη δεύτερη είμαι υπέρ.
17) Θα διαφωνήσω με τον προηγούμενο. Δεν είμαι υπέρ της βίας. Σαν ψυχίατρους, δηλαδή απ’ τους πιο αντιδραστικούς, θα πω ότι αυτοί χρεοκόπησαν και το κράτος και το αξιακό τους σύστημα, αλλά το μεγαλύτερο κακό είναι που πάνε να χρεοκοπήσουν την ψυχή μας. Χρειάζεται να σχετιστούμε, να επικοινωνήσουμε, να βρισκόμαστε. Είναι πολύ σημαντικός. Να φτιάξουμε μια ανθρώπινη αλυσίδα αντίστασης. Την Τετάρτη στις 22/6 στον ίδιο χώρο θα έχουμε συζήτηση για την ψυχική υγεία με τίτλο «από το φόβο στην ελπίδα» στις 19:30. Εδώ είναι ένας χώρος επικοινωνίας και σχέσεων.
18) Ευχαριστώ που μου δίνεται η ευκαιρία να πω μερικά πράγματα. Δηλώνω δυσαρεστημένος που λέγομαι αγανακτισμένος τώρα. Δεν πρέπει να είμαστε αγανακτισμένοι μόνο με την τσέπη, αλλά και με τη λαθρομετανάστευση, τις διεκδικήσεις της Τουρκίας, τον Ερντογάν, τα Σκόπια. Δεν είμαστε αγανακτισμένοι μ’ αυτό; Δεν αγανακτούμε που καταπατούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα; Μόνο με την τσέπη αγανακτούμε; Δεν είναι φασίστας όποιος λέει ζήτω η Ελλάδα. Δεν είναι φασίστας όποιος στέκει προσοχή στο άκουσμα του εθνικού ύμνου. Έρχονται άνθρωποι από δύσκολες καταστάσεις, αλλά δεν αντέχει άλλους η χώρα. Δεν είπα ότι είμαστε υπεράνω οποιουδήποτε ή να φύγει ο μετανάστης γιατί είναι κακός, αλλά κάτι πρέπει να γίνει. (τέλος χρόνου σηκώνει ο χρονομέτρης, παράλληλα ακούγεται «δε θέλουμε φασίστες στη λαϊκή συνέλευση»). Ωραία, ωραία, εγώ είμαι φασίστας και εσείς που με κατεβάζετε έτσι δεν είστε (τελείωσε ο χρόνος των 3 λεπτών για αυτό πρέπει να τελειώσεις, ακούγεται απ’ το χρονομέτρη).
19) Η Λαϊκή Συνέλευση Χαλανδρίου έχει πλαίσιο είναι αντιρατσιστική, αντιφασιστική. Δεν μπορεί να ακούγονται τέτοια πράγματα, η συνέλευση έχει πλαίσιο.
Συντονιστής 2: Πάντως παιδιά, όποιος νομίζει ότι έχει το αλάθητο για το ποιος είναι φασίστας και ποιος όχι, ας ξανασκεφτεί τι είναι φασισμός.
20) Τονίζω τη χθεσινή νίκη με τους εργάτες απεργούς κι όλους τους ανθρώπους που είναι οργισμένοι στις πλατείες διώξαμε τις δυνάμεις καταστολής που πήγαν να μας διαλύσουν χωρίς κανένα λόγο. Δυο ντου κάνανε και διώξαμε τα ΜΑΤ, αυτά τα γουρούνια που ρίχνουν στον κόσμο χημικά, που ρίχνουν ξύλο στον κόσμο που διαμαρτύρεται. Εδώ δεν είμαστε έλληνες και μετανάστες, είμαστε άνθρωποι, άνθρωποι. δεν είναι εθνική αυτή η πάλη, είναι ταξική. Άρα όλοι οι εργάτες θέλουμε τα δικαιώματά μας. Κάτω το Μνημόνιο. Έξω οι φασίστες από τις πορείες, από τις πλατείες. Είμαι κατά της βίας αλλά και κατά του ρατσισμού. Η πόλωση του κράτους δε θα περάσει. Οι μετανάστες ήταν εκεί στην Αμαλίας μαζί μας. Είμαστε όλοι ίσοι.
21) Λέγαμε στις 9/6 ότι είμαστε αισιόδοξοι και δικαιωθήκαμε. Είδαμε τον κόσμο στην απεργία να παλεύει και να κρατά. Χθες το βράδυ μετά τα χημικά και την καταστολή έγινε στο σύνταγμα στη λαϊκή συνέλευση της πλατείας η πιο πολιτική κουβέντα. Ο φόβος άλλαξε στρατόπεδο. Η ευθύνη από εδώ κι εδώ είναι μεγαλύτερη. Να συνεχίσουμε μέχρι την τελική νίκη. Ο αντίπαλος το αντιλαμβάνεται και πανικοβάλλεται. Δε μας ενδιαφέρει μόνο να πέσει αυτή η κυβέρνηση όπως κι η επόμενη, μας ενδιαφέρουν πολύ περισσότερα. Σε κανέναν που οργανώνεται στην άμεση δημοκρατία δε θα του ήταν αρκετό μόνο να πέσει η κυβέρνηση αυτή. Να φύγουν με όποιο προσωπείο και αν υπερασπίζονται το ΔΝΤ και το μνημόνιο. Απαιτούμε διαγραφή του χρέους. Στο όνομα του χρέους δίνουν μισθούς 500 ευρώ. Να φτιάξουμε επιτροπή εργαζομένων ανέργων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Τα χρειαζόμαστε αυτά, γιατί έτσι θα κάνουμε λιανά το πλαίσιο της πάλης μας. Δεν είμαστε group therapy. Απόφαση για αυτό και για τους παιδικούς σταθμούς πρέπει να πάρουμε. Καλό να γίνεται κουβέντα κάθε μέρα στο χώρο αυτό και να γίνει κέντρο πληροφόρησης και να διεκδικήσουμε δυναμικά τα δικαιώματά μας, να παλέψουμε για το μέλλον και τις ανάγκες μας.
22) Χθες κάποια στιγμή στην πλατεία όποιος είχε λίγη ηρεμία και κοίταγε αυτό που συνέβαινε έβλεπε τη δύναμη που είχαμε. Υπήρχαν οι εξής δυνάμεις, αυτοί που ήταν στην πλατεία και το κκε από κάτω και από την αντίθετη πλευρά ήταν αυτοί που χτυπούσαν την πλατεία. Η πλατεία δημιουργεί θέματα, παρά τις ασάφειες, τα αδιέξοδα, δημιουργεί νέα κοινωνική συνείδηση. Θυμηθείτε πώς βιώσαμε το 1ο μνημόνιο μέσω των δελτίων των 8 και σήμερα το 2ο μνημόνιο το βιώνουμε με εντελώς διαφορετικό τρόπο, με εντελώς διαφορετικό κοινωνικό συσχετισμό και πλέον τα δελτία των 8 δεν έχουν τη γοητεία που είχαν και τη δύναμη να καθοδηγούν. Η κρίση είναι και δημιουργική. Οι πλατείες βάζουν με δειλό τρόπο ακόμα το θέμα να αλλάξει το Σύνταγμα. Στις πλατείες φαίνεται η δύναμη του λαού. Είναι μύθος ότι τα δάνεια πάνε για μισθούς και συντάξεις, το 97% πάει στα χέρια των δανειστών. Γιατί να παίρνουμε συνεχώς δάνεια την ίδια ώρα που με τα δάνεια χειροτερεύουν όλοι οι συντελεστές, το 2009 ήταν τα δάνεια το 117% του ΑΕΠ, το 2015 θα είναι το 198,9%, δάνεια που ο λαός πληρώνει με αίμα και θυσίες και τα οποία θα χειροτερεύουν όλα τα μεγέθη. Γιατί τα παίρνουμε τότε. Οι πλατείες να παρέμβουν στο κεντρικό πολιτικό παιχνίδι και λαμβάνοντας υπόψη την κοινωνική ανάγκη να αντιμετωπίσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα που πίνει το αίμα του λαού.
23) Είμαστε περήφανοι όσοι ήμασταν στη διαδήλωση χθες. Ο κόσμος δεν τρομοκρατούνταν, έρχονταν συνέχεια όλη μέρα. Δεν πρέπει να έχουμε κάποιο φετίχ ούτε για την ειρηνική διαμαρτυρία ούτε για τη βίαιη διαμαρτυρία. Σημασία έχει να επιτυγχάνουμε τους σκοπούς που θέτουμε και να μην περάσουν το μεσοπρόθεσμο. Το να περάσουν το μεσοπρόθεσμο είναι casus beli. Την ημέρα που θα ζητάει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης να είμαστε όλοι κάτω σε παλλαϊκή συγκέντρωση έξω απ’ τη βουλή. Να δείξουμε στους βουλευτές ότι είναι υπόλογοι απέναντι στο λαό. Ό,τι κι αν φέρουν δε γίνεται να το περάσουν και να ξεπληρώσουν τα δάνεια στις πλάτες του λαού. Επίσης θέλω να ζητήσω να συζητάμε πιο συγκεκριμένα για το χρέος τι να κάνουμε, για την ευρωζώνη τι κάνουμε. Να είμαστε ανένδοτοι στον αγώνα μας. Τώρα για το θέμα με την ελληνική σημαία, να πω ότι ελληνική σημαία κρατούσαν αυτοί που πολεμούσαν τους Γερμανούς και τους Ιταλούς, ελληνική σημαία κρατούσαν κι οι συνεργάτες των κατακτητών γερμανοτσολιάδες που έκαιγαν με τον εχθρό το Δίστομο, τα Καλάβρυτα, την Κάνδανο. Ελληνική σημαία κρατούσαν μέσα στο Πολυτεχνείο το 73΄, ελληνική σημαία είχαν κι αυτοί που εισέβαλλαν στο Πολυτεχνείο. Με ποιον από τους δύο που κρατά τη σημαία είμαστε; Με τον αγωνιζόμενο λαό ή αυτούς που τον καταστέλλουν και τον υποδουλώνουν. Δεν υπάρχει θέμα με την ελληνική σημαία, αρκεί να μην τη ρίχνουν μπροστά μας να μας τυφλώνουν για να περνάνε τα σχέδιά τους.
ΤΕΛΟΣ ΟΜΙΛΙΩΝ
Συντονιστής : Δηλώστε διαθεσιμότητες όσοι και όσες ενδιαφέρεστε για το επόμενο ανοιχτό συντονιστικό που θα ετοιμάσει την επόμενη λαϊκή συνέλευση Χαλανδρίου το Σάββατο στις 17:00, όπως κάθε Σάββατο θα συνέλθει αυτό το ανοιχτό συντονιστικό να μοιράσει τους διάφορους ρόλους (συντονιστές, πρακτικογράφοι, χρονομέτρης, γραμματεία κ.ο.κ) και να καλέσει στην επόμενη συνέλευση.
ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΕΙΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ και ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ
- Να στηρίξουμε την απεργία της ΔΕΗ που από Δευτέρα ξεκινά επαναλαμβανόμενες 48ωρες. Να πάμε το πρωί βοήθεια στην απεργιακή φρουρά και το απόγευμα να μοιράσουμε φυλλάδιό τους για συμπαράσταση.
- Να γίνει επιτροπή εργαζομένων-ανέργων
- 19:30 να πάμε αύριο στο δημοτικό συμβούλιο για να παρέμβουμε για τους παιδικούς σταθμούς
- Ντοκιμαντέρ για την Αργεντινή
- Πορεία στο Χαλάνδρι πριν κατεβούμε στο κέντρο σε επόμενη γενική απεργία.
- Να φτιαχτεί θεατρική ομάδα.
- Να αλλάξει η μέρα συνέλευσης
- Να μπουν προμετωπίδα του κινήματος κάποιες προτάσεις (Δεν χρωστάμε – Δεν ξεπουλιόμαστε – Δεν πληρώνουμε. Κάτω η κυβέρνηση και κάθε επίδοξος διαχειριστής της ίδας πολιτικής. Να φύγουν μαζί με όσους την εκφράζουν : Τρόικα, ΔΝΤ, ΕΕ)
- Να γίνει σταθερό κέντρο ενημέρωσης στο Χαλάνδρι για τη Λαϊκή συνέλευση Χαλανδρίου και του Συντάγματος.
Σχόλιο : Όλα ψηφίστηκαν -εκτός απ’ τις δράσεις 4,6,9- κατά τρόπο που δεν επιτρέπει να θεωρηθούν έγκυρες οι ψηφοφορίες. Δεν υπήρξε καμία διαβούλευση για τα πολιτικά θέματα ή τις πρωτοβουλίες. Και κυρίως στις ψηφοφορίες δεν υπήρχε ούτε η συντριπτική πλειοψηφία του σώματος να συμμετέχει ούτε όταν συνέβαινε αυτό ήταν υπέρ η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφισάντων υπέρ. Οι δράσεις 4,6,9 έβγαλαν διαθεσιμότητες και θα φανεί από την πράξη η απήχησή τους που μακάρι να είναι μεγάλη. Σήμερα στη λαϊκή λέγαμε «Λαϊκή συνέλευση Χαλανδρίου….» και αρκετοί και αρκετές προτού τελειώσουμε έλεγαν «ξέρω, ξέρω την Πέμπτη», ή «ναι ερχόμαστε, είναι μεθαύριο». Αυτό για την αναγκαιότητα διατήρησης σταθερής ημέρας. Είναι βέβαιο ότι το επόμενο συντονιστικό θα μάθει απ’ τα λάθη μας και θα τα καταφέρει καλύτερα.
Σχολιάστε