Κανένα νοικοκυριό χωρίς ρεύμα
Συλλογική άρνηση πληρωμών σε κάθε γειτονιά

Από τον Οκτώβρη η Λαϊκή Συνέλευση Χαλανδρίου έχει επιλέξει το δρόμο της αντίστασης και της ανυπακοής στα χαράτσια που εξαγγέλλει η κυβέρνηση. Το τέλος ακίνητης περιουσίας στο λογαριασμό της ΔΕΗ που ανακοινώθηκε τέλη Σεπτέμβρη, οδήγησε κατοίκους των γειτονιών του Χαλανδρίου να οργανώσουμε και εμείς με τη σειρά μας ένα δίκτυο αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας για όσους-ες είτε δεν έχουμε είτε αρνούμαστε να πληρώσουμε το συγκεκριμένο χαράτσι.

Η συλλογική άρνηση πληρωμών είναι η δική μας απάντηση

Αποτελώντας κομμάτι ενός κινήματος έμπρακτης αμφισβήτησης και εναντίωσης στα χαράτσια, δημιουργήσαμε μια από τα κάτω δομή αλληλεγγύης που αντιπαλεύει με συλλογικό και οργανωμένο τρόπο τις πολιτικές ξεζουμίσματος και συνεχούς εξαθλίωσης όλο και περισσότερων κοινωνικών κομματιών. Πολιτικές που εκβιάζουν με διακοπή ρεύματος όσους-ες αδυνατούν ή αρνούνται να πληρώσουν το συγκεκριμένο χαράτσι. Πολιτικές κυβερνήσεων που στο όνομα της οικονομικής κρίσης εφαρμόζουν μνημόνια σύμφωνα με τις εκάστοτε προσταγές του ΔΝΤ και των «ευρωπαίων εταίρων» τους, κόβουν μισθούς και συντάξεις, κάνουν μαζικές απολύσεις, σπρώχνουν όλο και περισσότερους-ες στην ανεργία και την επισφάλεια, στερούν από όλο και μεγαλύτερες ομάδες του πληθυσμού κοινωνικά αγαθά όπως το ρεύμα, το νερό, οι μεταφορές κ.α

Δεν υπολόγισαν ότι θα μας βρουν απέναντί τους

Μεγάλο εμπόδιο για την εφαρμογή των σχεδίων τους αποτελούμε όλοι-ες εμείς που ξεπερνώντας τους εκβιασμούς και τις απειλές τους, το φόβο και την τρομοκρατία που σπέρνουν, την απομόνωση και τις ατομικές λύσεις, παίρνουμε τη ζωή μας στα χέρια μας, αποφασίζουμε εμείς για εμάς και αγωνιζόμαστε για την αξιοπρέπειά μας με πυξίδα τη συλλογική μας δύναμη. Όλοι-ες εμείς που η μοιρολατρία, η γκρίνια, η ατομική καβάτζα και η υποταγή δεν μας κάνουν και επιλέγουμε τη συμμετοχή, την αυτοοργάνωση, το να ζούμε χωρίς να σκύβουμε το κεφάλι. Ήδη, οι έντονες αντιδράσεις και η πληθώρα των αντιστάσεων με επιμονή και μαχητικότητα ενάντια στο χαράτσι της ΔΕΗ, τους έχουν εξαναγκάσει σε απανωτές αναδιπλώσεις. Έτσι, εξαίρεσαν από το χαράτσι όσους-ες έχουν 80% αναπηρία και μηχανική υποστήριξη, εξήγγειλαν 3μελείς επιτροπές για να εξετάζουν τις περιπτώσεις όσων ισχυρίζονται ότι αδυνατούν να το πληρώσουν (τις οποίες αργότερα ανακάλεσαν), μοίρασαν το χαράτσι σε 5 (ίσως και 6) δόσεις, καθώς και αύξησαν τις μέρες είσπραξης από 40 σε 80 και μετά 120. Όλα τα παραπάνω αποτελούν κινήσεις κυβερνητικών γραφείων σε μια προσπάθεια να κάμψουν τις αντιστάσεις και να χρυσώσουν το χάπι. Άλλωστε, η διοίκηση της ΔΕΗ αντιλαμβανόμενη το μεγάλο κοινωνικό κόστος και την έντονη κοινωνική δυσαρέσκεια ανακοινώνει συνεχώς νέες προθεσμίες και δεν έχει προχωρήσει σε διακοπές ρεύματος για όσους-ες δεν έχουν πληρώσει το τέλος ακινήτων. Ενδεικτική είναι και η στάση της Πανελλήνιας Ένωσης Εργοληπτών (αποτελείται από τις εργολαβικές εταιρείες που επιφορτίζονται με το έργο των διακοπών) που δήλωσε ότι δεν θα εκτελέσουν τις εντολές διακοπής, καθώς το χαράτσι είναι αντισυνταγματικό αλλά και το δημόσιο τους χρωστάει χρήματα.

Δε μασήσαμε το παραμύθι !

Η Λαϊκή Συνέλευση Χαλανδρίου έχει παρέμβει στις γειτονιές του Χαλανδρίου με μαζικά μοιράσματα πληροφόρησης για το ζήτημα και με το δίκτυο αλληλεγγύης και άρνησης πληρωμών (αποτελούμενο από e-mail και τηλέφωνα) έχουμε σκοπό να εμποδίσουμε με τη φυσική μας παρουσία τις διακοπές ρεύματος ή μέσω μιας τεχνικής ομάδας να επανασυνδέουμε το ρεύμα. Επιπλέον, με νομική υποστήριξη συλλέγαμε δικαιολογητικά 3 φορές την εβδομάδα (και θα συνεχίσουμε) στο ΚΕΠ (παλιό δημαρχείο) και κάναμε ομαδική προσφυγή 190 περίπου Χαλανδραίων και όχι μόνο στο ειρηνοδικείο Χαλανδρίου για την αντισυνταγματικότητα του μέτρου και τη νομική κάλυψή μας. Οργανώσαμε παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ Χαλανδρίου και ΔΕΗ Κηφισιάς, ενημερωτικές συζητήσεις σε γειτονιές του Χαλανδρίου (Συνοικισμό και Πολύδροσο) καθώς και συνεχίζουμε να ενημερώνουμε πώς γίνεται στο λογαριασμό της ΔΕΗ, η πληρωμή μόνο της αξίας του ρεύματος μέσω ATM και όχι του χαρατσιού. Για εμάς, αυτή η εμπειρία αγώνα είχε σαν αποτέλεσμα να σπάσουμε την καχυποψία και την απομόνωση, να γνωρίσουμε το γείτονά μας καλύτερα, να χτίσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ μας και να διεκδικήσουμε ότι μας ανήκει.

Πιο δυναμικά και μαζικά συνεχίζουμε!

Κάναμε μια αρχή δίνοντας σάρκα και οστά στην αλληλεγγύη, αξιολογώντας την ανυπακοή και την άρνηση πληρωμών στα χαράτσια ως ένα σημείο αγώνα αλλά και μια στάση ζωής. Η επίθεση που θα δεχτούμε το επόμενο διάστημα θα έχει ακόμα πιο οξυμένο χαρακτήρα και θα έρθει για να υποτιμήσει ακόμα περισσότερο τις ζωές μας. Έρχονται νέα χαράτσια, η 2η δόση του τέλους ακινήτων που έχει ήδη ξεκινήσει, αύξηση των δημοτικών τελών, αύξηση στο ρεύμα και σ΄ άλλα κοινωνικά αγαθά και είδη πρώτης ανάγκης. Έχουμε, λοιπόν, να πούμε και να κάνουμε, ακόμα περισσότερα!

Στηρίζουμε, συμμετέχουμε στις Λαϊκές Συνελεύσεις

Ενδυναμώνουμε τα δίκτυα αλληλεγγύης και άρνησης πληρωμών στις γειτονιές μας

Το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό, δεν θα ανεχτούμε καμία διακοπή ρεύματος

Θα μας βρίσκουν μπροστά τους, δεν κάνουμε βήμα πίσω από όλα όσα μας ανήκουν

ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
Κάθε ΠΕΜΠΤΗ στις 19:30 στο κεντρικό ΚΕΠ (παλιό Δημαρχείο)
laikisyneleysihalandri.wordpress.com – lshalandri@gmail.com

κατεβάστε και τυπώστε το φυλλάδιο σε pdf:

απολογισμός

Advertisements