Στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων Λαυρίου φιλοξενούνται πρόσφυγες αιτούμενοι πολιτικού ασύλου για 15 και 20 χρόνια. Πολλοί εξ αυτών έχουν πρωτοστατήσει στην εξέγερση των Λευκών Κελιών στην Τουρκία και κάποιοι έχουν εμφανή σημάδια βασανισμού. Υπάρχουν οικογένειες όπου ο πατέρας δεν έχει χαρτιά, η μητέρα έχει ροζ κάρτα και το παιδί ιθαγένεια, διότι έχει γεννηθεί στην Ελλάδα. Σήμερα ζουν εκεί περίπου 267 Κούρδοι και Αφγανοί πρόσφυγες ενήλικες και 87 παιδιά σε άθλιες συνθήκες.

Από τις 21 Μαΐου 2012 έχει κοπεί η χρηματοδότηση του Ερυθρού Σταυρού, με την ευθύνη του οποίου λειτουργεί το κέντρο, με αποτέλεσμα να παραμένουν εδώ και 6 μήνες απλήρωτοι οι εργαζόμενοι σε αυτό και να υπάρχει τεράστιο ανθρωπιστικό πρόβλημα. Δεν υπάρχουν τρόφιμα στο Κέντρο και δημιουργείται άμεσος κίνδυνος για την επιβίωση των προσφύγων και ιδιαίτερα για την επιβίωση των πολλών μικρών παιδιών και βρεφών που ζουν εδώ με τις οικογένειές τους. Κάθε λειτουργία του Κέντρου έχει ανασταλεί καθώς δεν υπάρχουν υπηρεσίες σίτισης, καθαριότητας, ιατρικής φροντίδας. Τις τελευταίες 10 μέρες τρέφονται αποκλειστικά με τσάι και λίγο ψωμί. Τα παιδιά που πηγαίνουν στο ελληνικό σχολείο της περιοχής, ζητάνε φαγητό από τους συμμαθητές τους αλλά κι αυτοί δεν μπορούν να βοηθήσουν αφού στο Λαύριο η ανεργία αγγίζει το 35-40%.

Μετά από αυτές τις δυσάρεστες εξελίξεις, καλούμε όλους να δείξουν έμπρακτα και άμεσα την αλληλεγγύη τους και την πλήρη συμπαράστασή τους, ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα το σοβαρό ανθρωπιστικό πρόβλημα τόσο των εργαζομένων όσο και των προσφύγων που φιλοξενούνται στο Κέντρο. Ενάντια στην αυταπάτη της φιλανθρωπικής βοήθειας του Σκάι και της εκκλησίας, προτάσσουμε την αλληλεγγύη προς κάθε συμπολίτη μας,κάθε μετανάστη-ρια, πολιτικό-ή πρόσφυγα, απεργό, που παρόλο που τους πετάει έξω το σύστημα εξαθλιώνοντας τους, παραμένουν αξιοπρεπείς και αγωνίζονται για συνολικότερες διεκδικήσεις. Αντιλαμβανόμαστε την  αλληλεγγύη ως ένα οριζόντιο πλέγμα σχέσεων χωρίς ιδιοτέλεια κερδοσκοπία και διαφήμιση για κανέναν βολεμένο του συστήματος (βλ. Σκάι, εκκλησία, μεγαλοεπιχειρηματίες των σουπερ μάρκετ).

Υπάρχει άμεση ανάγκη για:

Γάλατα, Παιδικές κρέμες, Μακαρόνια, Αλεύρι, Αυγά, Αλάτι, Ρύζι και γενικά συσκευασμένα τρόφιμα.

Επίσης, αλλά όχι άμεσα όσο τα τρόφιμα:

Σαπούνια, Απορρυπαντικά, οδοντόκρεμες, χαρτιά υγείας, ξυραφάκια, σερβιέτες, πάνες κλπ. είδη καθαριότητας.

Συλλογή αγαθών:

-Σάββατο 9/6 στην πλ. Χαλανδρίου  6-10μμ

-Πέμπτη 14/6 και 21/6 στην πλ. Χαλανδρίου  8-10μμ

(για μεταφορά τους στο Λαύριο στις 23/6

Πρωτοβουλία Κατοίκων Βριλησσίων

Λαϊκή Συνέλευση Χαλανδρίου

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΣΕ pdf:

lavrio