Συνεχίζεται και ο αγώνας του Δικτύου Αλληλεγγύης και άρνησης πληρωμών της Λ.Σ.Χ. ενάντια στο χαράτσι της ΔΕΗ.

Το Σάββατο 27 Οκτωβρίου, στο ΚΕΠ της πλατείας Χαλανδρίου, στις 11:00 το μεσημέρι θα γίνει συζήτηση – ενημέρωση για τις νεώτερες εξελίξεις στο χαράτσι.

Ξεκίνησε, επίσης,  η συγκέντρωση των δικαιολογητικών (φωτοαντίγραφα του λογαριασμού, της απόδειξης πληρωμής, της ταυτότητας και εξουσιοδότησης προς τον δικηγόρο) ΚΑΘΕ ΠΕΜΠΤΗ ώρα 18.30 έως 20.30 και ΚΑΘΕ ΣΑΒΒΑΤΟ ώρα 10.00 – 13.00 ΣΤΟ ΚΕΠ της κεντρικής Πλατείας Χαλανδρίου. Μαζί με τα δικαιολογητικά θα πρέπει για κάθε λογαριασμό να δίνεται και μια μικρή οικονομική εισφορά 10 ευρώ προκειμένου να καλυφθούν ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΕΞΟΔΑ. Εξαιρούνται οι άνεργοι και οι άποροι.

Οδηγίες για την άρνηση πληρωμής του χαρατσιού

1. ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ αλλά συνεχίζουμε να πληρώνουμε μόνο το ρεύμα και τ’άλλα. Δηλαδή συνεχίζουμε να κάνουμε ότι κάναμε και με το Χαράτσι του 2011. Γι’ αυτό:

Πηγαίνουμε σε εξωτερικό ΑΤΜ οποιασδήποτε τράπεζας που έχουμε λογαριασμό και με τον λογαριασμό της ΔΕΗ και την κάρτα μας :

1. Επιλέγουμε α) ΑΛΛΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ β) ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΔΕΚΟ γ) ΔΕΗ

2. Πληκτρολογούμε τον 12ψήφιο κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής

3. Από το συνολικό ποσό πληρωμής αφαιρούμε το ποσό της πρώτης δόσης του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. (χαράτσι)

4. Πληκτρολογούμε το ποσό που απομένει ως ποσό πληρωμής στο ΑΤΜ

5. Παίρνουμε την απόδειξη

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και με το e-banking

Εν συνεχεία βγάζουμε

1. φωτοαντίγραφο του λογαριασμού της ΔΕΗ

2. φωτοαντίγραφο της απόδειξης πληρωμής

3. φωτοαντίγραφο της αστυνομικής μας ταυτότητας

4. Συμπληρώνουμε εξουσιοδότηση (την παρέχουμε εμείς) σε οποιοδήποτε ΚΕΠ του Χαλανδρίου, τη θεωρείτε για το γνήσιο της υπογραφής σας στον υπάλληλο του ΚΕΠ και καταθέτουμε τα δικαιολογητικά στον εκπρόσωπο της Λαϊκής Συνέλευσης που τα συγκεντρώνει.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Εάν ο ιδιοκτήτης του μετρητή (το όνομα δηλαδή που αναφέρεται στον λογαριασμό) της ΔΕΗ είναι διαφορετικός από αυτόν που καταθέτει την αίτηση, χρειάζεται και απλή εξουσιοδότηση του ιδιοκτήτη προς αυτόν που καταθέτει την αίτηση.

2. ΔΕΝ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΔΟΥ να ζητήσουμε μεταφορά του χαρατσιού διότι ΕΤΣΙ ΤΟΥΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΤΑΓΡΑΨΟΥΝ και να γνωρίζουν πόσα ονόματα λογαριασμών είναι πραγματικά και πόσα όχι (θανόντες, ενοικιαστές κ.α.). Αυτός είναι ο λόγος που μέχρι σήμερα οι διάφορες ΔΟΥ δεν έχουν βεβαιώσει το πρώτο Χαράτσι. Διότι δεν είναι βέβαιες ότι τα ονόματα που αναφέρονται στους λογαριασμούς είναι πραγματικά των σημερινών ιδιοκτητών (οι οποίοι οφείλουν να πληρώσουν το Χαράτσι) δεδομένου ότι πολλοί, μα πάρα πολλοί λογαριασμοί έχουν ονόματα γονέων ή παππούδων που έχουν πεθάνει, ή έχουν ονόματα ενοικιαστών στα οποία βέβαια δεν μπορούν (είναι παράνομο) να βεβαιώσουν χρέη των ιδιοκτητών. Γι αυτό είναι σημαντικό και ταυτόχρονα κερδίζουμε πολύ χρόνο, ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ Η ΚΑΘΕ ΔΟΥ ΘΑ ΣΥΜΠΕΡΑΙΝΕΙ ΕΚΤΟΣ ΑΛΛΩΝ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΠΟΙΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΔΕΗ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΝ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΟΧΙ.

Ένα παράδειγμα για να γίνει κατανοητό.

Υποθέτουμε ότι ο λογαριασμός μου ΔΕΗ είναι στο όνομα του πατέρα μου ο οποίος έχει από χρόνια πεθάνει. Η ΔΕΗ και η ΔΟΥ μέχρι σήμερα ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ότι αυτός ο λογαριασμός είναι ο δικός μου. Έτσι αν η ΔΟΥ βεβαιώσει το Χαράτσι του 2011 θα το βεβαιώσει στο όνομα του πεθαμένου πατέρα μου από τον οποίον φυσικά δεν θα πάρει φράγκο…..

Αν τώρα εγώ, προκειμένου το χαράτσι να φύγει από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, πάω στην ΔΟΥ μου και το ζητήσω εκτός από το πενηντάρι που θα πληρώσω θα γίνει και το εξής.

Η ΔΕΗ και Η ΔΟΥ ΘΑ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΑΡΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕ ΣΙΓΟΥΡΙΑ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΒΕΒΑΙΏΝΟΥΝ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΜΕΡΙΔΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ που βέβαια είναι πεθαμένος.

Τα ίδια ανάλογα και με τους ενοικιαστές οι οποίοι μπορεί μεν να έχουν στο όνομά τους τους λογαριασμούς ΔΕΗ αλλά τα Χαράτσια οφείλουν να τα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες. Εάν λοιπόν κάποιος ιδιοκτήτης ή ενοικιαστής πάει στην ΔΟΥ του να ζητήσει την μεταφορά του χαρατσιού εκτός άλλων θα διευκρινιστεί σε ΔΕΗ και ΔΟΥ ποιος είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης και συνεπώς σε ποιον θάπρεπε να βεβαιωθεί το χαράτσι.

ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΘΕΜΑ και δεν πρόκειται για τυπικα γραφειοκρατικό ζήτημα. Σκεφτείτε ότι μπορούν να εισπράξουν άμεσα χρήματα και δεν κάνουν τίποτα για να εισπράξουν γιατί κατανοούν ότι δεν είναι εύκολο αφού δεν μπορούν να ξέρουν σε ποιους πρέπει να βεβαιώσουν το χαράτσι.

3. ΜΑΖΙΚΗ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ κατά της ΔΕΗ έτσι που να εξασφαλίσουμε δικαστικά ότι η ΔΕΗ δεν θα κάνει αλχημείες (όπως ελπίζει) και δεν θα εμφανίζει το χαράτσι ως οφειλή από ρεύμα. Αυτό προϋποθέτει μαζική συμμετοχή και προσφορά για την όχι και λίγη δουλειά συγκέντρωσης των δικαιολογητικών. Δεν υπάρχουν υπάλληλοι. Όλοι εμείς πρέπει να βοηθήσουμε και να κάνουμε ό,τι χρειάζεται.

H υπεύθυνη δήλωση που αναφέρεται στο κείμενο βρίσκεται εδώ

 

Advertisements