ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ  ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗΣ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ 

Έναρξη 21:00

Συντονιστής  : Εξηγείται η διαδικασία (κλήρωση ομιλητών, κατάθεση προτάσεων στη γραμματεία μέχρι τις 21:15, στη συνέχεια ανακοινώνονται προκειμένου να γίνει επιλογή 2 θεμάτων πάνω στα οποία μετά από τοποθετήσεις θα ψηφίσουμε υπέρ ή κατά, ομοίως μπορούν να κατατίθενται και οι προτάσεις για δράσεις). Διαβάζεται το ψήφισμα της λαϊκής συνέλευσης της πλατείας συντάγματος που καλεί στις 9-10 Ιουλίου συντονισμό λαϊκών συνελεύσεων γειτονιάς στην πλατεία Συντάγματος.  Έχει μοιραστεί κείμενο με πρόταση για τη συμμετοχή της λαϊκής συνέλευσης Χαλανδρίου στο συντονιστικό λαϊκών συνελεύσεων της πλατείας Συντάγματος.

ΚΛΗΡΩΣΗ

ΟΜΙΛΗΤΕΣ

 1. Καλησπέρα, απλά θα ήθελα να πω ότι το διάστημα από εδώ και μπρος θα ήταν μια καλή ιδέα να γίνονται τακτικά ενημερώσεις των ανθρώπων με προβολές ντοκιμαντέρ σχετικών με την κρίση, συνεντεύξεις οικονομολόγων. Να γίνονται τακτικά να τις παρακολουθεί πολύς κόσμος για να ενημερώνεται. Διότι πολύς κόσμος δεν έχει λάβει την ενημέρωση που χρειάζεται ακόμη. Ίσως να καλούσαμε στο Χαλάνδρι την ΕΛΕ (Επιτροπή λογιστικού ελέγχου) για να συλλέξει υπογραφές και τοπικά και να γίνει  συζήτηση με τους συντελεστές της εν λόγω πρωτοβουλίας σε συνδυασμό ίσως με την προβολή κάποιου σχετικού ντοκιμαντέρ.
 2. Καλησπέρα, νομίζω ότι μετά τις κινητοποιήσεις της προηγούμενης βδομάδας ο πρώτος κύκλος αυτού του πολύ σημαντικού κινήματος τελείωσε και τα συμπεράσματα είναι πολύ θετικά και ελπιδοφόρα. Το κίνημα των πλατειών θα συνεχίσει να υπάρχει και θα εντείνει τις δραστηριότητές τους, αφού θα οξυνθούν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος. Στο δίμηνο που έχουμε μπροστά μας να προετοιμαστούμε ώστε από το Σεπτέμβρη να ξεκινήσουμε από καλύτερη βάση απ’ ότι ξεκινήσαμε στις 25 Μάη. Στο μέτρο που είναι δυνατόν να συνεχίσουμε κάποια δραστηριότητα που μπορεί να λάβει διάφορες μορφές, να στήσουμε για παράδειγμα επιτροπές ανυπακοής, άρνησης πληρωμής των χαρατσιών που επιβλήθηκαν με το μεσοπρόθεσμο και τους εφαρμοστικούς νόμους. Να συνεχίσει η συνέλευση τη δραστηριότητά της και από το Φθινόπωρο. Είναι το σημαντικότερο πράγμα που έχει γίνει την τελευταία 20ετία αυτό το κίνημα. Και να το ενισχύσουμε μέχρι να επιτύχει το κίνημα τους στόχους του, να φύγει η Τρόικα, το ΔΝΤ, το χρέος. Ευχαριστώ.
 3. Ακούγομαι; Δεν είναι ευχάριστο να μιλάς πρώτος, για αυτό φαντάζομαι ότι περιμένετε να μιλήσουν πρώτα κάποιοι άλλοι. Μετά την κορύφωση που ζήσαμε στό Σύνταγμα, είναι λογικό να υπάρχει ένα κάποιο όχι μούδιασμα, αλλά στάση για να αναλογιστούμε τι έγινε όλο αυτό τον καιρό. Έχει γίνει πάντως κάτι πάρα πολύ σπουδαίο. Εκτός απ’ την αντίσταση που βγάλαμε στις πλατείες, βγήκαν διάφορες απόψεις για το πώς στήνει κανείς κίνημα στη σημερινή εποχή. Και αυτό τον καιρό που θα έχουμε τη δυνατότητα να αναλογιστούμε πώς να στήσουμε και να οργανώσουμε καλύτερα το κίνημα για να αρχίσει να έχει πραγματικές νίκες. Δεν είναι το μόνο να πέσει η κυβέρνηση, αλλά να μην δουλέψει το μεσοπρόθεσμο. Κι είναι ένας στόχος που μπορούμε να συσπειρωθούμε. Αν πέσει το μεσοπρόθεσμο, καμία κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να σταθεί. Επίσης ένα κρίσιμο ζήτημα είναι πώς θα συνδέθει αυτό το αυθόρμητο με το εργατικό κίνημα. Αν δεν βγει το εργατικό κίνημα στα γεμάτα, δηλαδή στην πρωτοπορία, δε θα πετύχουμε στόχους σημαντικούς. Το επόμενο τρίμηνο να προσπαθήσουμε να συνδέσουμε τους εργατικούς αγώνες και το εργατικό κίνημα με το κίνημα το αυθόρμητο του κόσμου στις πλατείες, που είναι διαφόρων προελεύσεων και εργασιακών χώρων. Θεωρώ ότι θα βγει μπροστά κι η νεολαία με το νόμο πλαίσιο. Διαφωνώ βαθύτατα με το θέμα της ΕΛΕ, την ώρα που καποιοι σηκωθήκαμε απ’ τον καναπέ, να πάμε να εκχωρήσουμε τη δική μας δράση σε μια επιτροπής σοφών, οικονομολόγων. Εγώ δεν ψάχνομαι για την επόμενη κυβέρνηση οικονομολόγων, αλλά να πάρουμε την ζωή μας στα χέρια μας, να οργανωθούμε εκεί που ζούμε και δουλεύουμε.
 4. Συμφωνώντας και με την προηγούμενη ομιλήτρια, να πω ότι δεν δεχόμαστε καμία κυβέρνηση που να έχει μνημόνια και να εκφράζει αυτό το πολιτικό σύστημα. Κι επειδή είμαι φοιτήτρια να μπω για το νομοσχέδιο Διαμαντοπούλου που το περνάει σε περίοδο που οι φοιτητές δεν θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν συνελεύσεις, γιατί θα έχει τελειώσει και η εξεταστική τους,. Δεν αφορά μόνο εμάς ως φοιτητές αλλά όλη την κοινωνία, αφού διαλύεται με αυτό το νομοσχέδιο όλη η εκπαίδευση, το πανεπιστήμιο, η έννοια του δωρεάν. Αφορά όλη την κοινωνία για το αν ένα παιδί να μπει σε μια σχολή, αφού βάζει θέμα ακόμα και για κίνητρα. Χθες στο Σύνταγμα αποφασίσαμε φοιτητική πορεία αύριο 5 η ώρα που θα καταλήξει απ’ τα Προπύλαια στο Σύνταγμα και μετά θα γίνει συζήτηση για την παιδεία. Με όλη αυτή την καταστολή, επίσης, που ζήσαμε, δείξαμε ότι δεν είμαστε εμείς που φοβόμαστε, αλλά αυτοί, το πασοκ κρέμεται από μία κλωστή. Και δεν μας ενδιαφέρει να φύγει αυτή να έρθει κάποια άλλη, αλλά να μην πληρώσουμε το χρέος, να ρίξουμε κάθε κυβέρνηση που θα πάει να εφαρμόσει αυτή την κυβέρνηση. Μόνο εμείς έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Οι εργαζόμενοι μέσα απ’ τα σωματεία, οι φοιτητές μέσα απ’ τους συλλόγους τους. Καταφέραμε να μείνουμε στο σύνταγμα παρά την καταστολή και να ξανακάνουμε συνέλευση, δείχνοντας ότι είμαστε κάτι παραπάνω από αποφασισμένοι.

 

Αναφέρονται απ’΄τον συντονιστή οι κατατιθεμένες  στη γραμματεία προτάσεις.

Προτάσεις για δράση 

  1. Λαπαβίτσας, Καζάκης προβολές βίντεο-συνεντεύξεων. Προβολή Debtocracy. Πρόσκληση ΕΛΕ για συλλογή υπογραφών.
  2. Προβολή Babaco
  3. Τράπεζα χρόνου
 1. Να πω δυο πράγματα για το πώς βλέπω να συνεχίζεται το κίνημα των πλατειών. Υπάρχει ένα πρόβλημα με την ιδιαιτερότητα του Ιουλίου κι Αυγούστου. Δεν είναι κακό να αποδεχτούμε ότι αυτό το διάστημα δεν είναι εφικτό να γίνονται γενικές λαϊκές συνελεύσεις. Η λογική που φαίνεται να επικρατεί να υπάρχει έαν διευρυμένο συντονιστικό Σάββατο 5 η ώρα ώστε να υπάρχει μια αναφορά και μια ομάδα ανθρώπων που μπορεί να δώσει με ένα εκλαϊκευμένο τρόπο τις κυριότερες πλευρές αυτό που λέμε μεσοπρόθεσμο. Είναι χαρακτηριστική η προσεκτική φρασεολογία του. Για παράδειγμα τιτλοφορείται «πρόγραμμα αξιοποίησης της ιδιωτικής περιουσίας του δημοσίου», φοβερός πασοκισμός. Είναι νεολογισμοί που προσπαθούν και καταφέρνουν μερικές φορές να κρύβουν την ουσία των πραγμάτων, το «ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας» γιατί περί αυτού πρόκειται. Δεν υπάρχει ιδιωτική περιουσία του δημοσίου, είναι δημόσια περιουσία. Αυτοί καταλαβαίνουν τι πάνε να κάνουν, αλλά το κρύβουν. Άλλο παράδειγμα είναι για το φορέα που θα ξεπουλάει το ΣΥΝΟΛΟ της δημόσιας περιουσίας, με όποια μορφή, άϋλη, προνομίων, εταιρειών. Αυτό το πράγμα, αν διαβάσει κανείς το νομοσχέδιο, θα το διαχειρίζεται διοικητικό συμβούλιο που θα ορίζει η κυβέρνηση. Όμως την ουσία και την αποφασίστική γνώμη για το τι και σε ποιον πουλάει θα το έχει ένα συμβούλιο εμπειρογνωμώνων από 7 μέλη (3 μέλη απευθείας απ’ την Τρόικα, τα άλλα 3 απ’΄την ελληνική κυβέρνηση και τον πρόεδρο κοινής αποδοχής, δηλαδή άνθρωπος και πάλι της Τροϊκα). Θα αποφασίζουν οι Τροϊκανοι που θα πουλήσουν τη ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ, τα αεροδρόμια, τα λιμάνια. Αν συνειδητοποιήσουμε τι μπορεί να σημαίνει στο επίπεδο της καθημερινής μας ζωής για τα δικαιώματά μας, σημαίνει μία τραγωδία, όχι απλή οπισθοδρόμηση. Σημαίνει Μεσαίωνας όχι για 5 και 10 χρόνια, αλλά θα μπορεί να παρατείνεται στο διηνεκές η διάρκεια αυτού του ταμείου. Σπίρτες, τράπουλες ελληνικό μονοπώλιο κάποτε, γιατί ήταν μέρος αποπληρωμής δανείου του 19ου αιώνα που το πληρώναμε μέχρι τη δεκαετία του 80΄. Για να δείτε πού μπορούμε να φτάσουμε. Οι πλατείες με την άμεση συμμετοχή, την άμεση δημοκρατία, δηλαδή τη συμμετοχή του κόσμου, θα συνεχίσουν εκ των πραγμάτων να υπάρχουν, θα έχουν έναν ιδιαίτερο τρόπο λειτουργίας μέσα στον Ιούλιο κι Αύγουστο, και τον Σεπτέμβρη θα ξαναγεμίσουν,.
 1. Λένε ότι όποιος σε παινεύει, δε θέλει το καλός σου. Ενώ όποιος σε κρίνει, θέλει το καλό σου. Ζήσαμε ένα διήμερο μεγαλειώδες ακόμα σημαντικότερο απ’ το Πολυτεχνείο. Νεολαία, μεσήλικες, ηλικιωμένες, συγκρούσεις στα οδοφράγματα, έχανε την πλατεία και την ανακαταλάμβανε. Η κυβέρνηση κι η αστυνομία με τους τόνους χημικών, που δεν πρέπει να πέσαν στο Βιετνάμ, όχι μόνο δεν τους πέρασε αλλά αντιμετωπίζουν τη γενική κατακραυγή ακόμα κι απ’ τα ξεπουλημένα μέσα. Κληρώνονται ομιλητές και δεν παίρνουν το λόγο. Γιατί; Η λογική που επικράτησε όλο αυτό το διάστημα στις πλατείες, το μη ομολογημένο κλίμα στις πλατείες, που καλύπτονταν πίσω απ’ την άμεση δημοκρατία οι κομματικές απόψεις. Σε σύνολο 33 επιτροπών χθες στο σύνταγμα, μίλησαν οι 9 και δε δέχτηκαν μάλιστα ερωτήσεις. Όπως λειτουργεί η πλατεία, όχι άμεση δημοκρατία δεν είναι, αλλά άκρατη γραφειοκρατία. Πετάνε τα κόμματα απ’ την πόρτα και ξανάρχονται απ’ το παράθυρο. Εγώ είμαι υπέρ των κομμάτων και να δούμε ποια βοηθάνε το κίνημα. Καλούνε το Σ/Κ απολογισμό των πλατειών, αλλά κι αυτό είναι γραφειοκρατία αφού δεν έχει υπάρξει κανένας συντονισμός.  Δεν είμαστε αγανακτισμένοι πια ούτε εξαγριωμένοι, αλλά επαναστατημένοι. Δεν υπήρξε ποτέ τέλος των ιδεολογιών, μόνο της ιδεολογίας του κέρδους, που μας δυναστεύει, μας απομονώνει. Αμφέβαλλε κανείς ότι θα πέρναγε το μεσοπρόθεσμο. Πέρασε. Είναι μια επιταγή όμως που θα το παλαίψουμε στην πράξη αν ο άλλος θα την εισπράξει. Το σύστημα οργανώνει την αντεπίθεσή του (δηλώσεις Παπουτσής, Καχριμάκης, Παπανδρέου που έβαλε το θέμα της βίας που είναι αντιδημοκρατική λέει). Τελειώνω με μια υπενθύμιση και δυο προτάσεις. Η παπαδοκρατία πάντα κρατάει τον κόσμο κάτω. Βάζω δύο προτάσεις το διήμερο Τρίτη Τετάρτη κάναμε μια διαδήλωση και στο κέντρο του Χαλανδρίου. Ο κόσμος είναι εξαγριωμένος και στην επαρχία ειδικά. Μη λέμε ότι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος. Να ξανακάνουμε μία διαδήλωση στο κέντρο του Χαλανδρίου να φύγουν όλοι, να διαγραφεί το χρέος, οι έλληνες βιομήχανοι, τραπεζίτες, το Σάββατο. Πρόταση δεύτερη η Κηφισίας είναι γεμάτη επιχειρήσεις πώς βλέπουμε την ενοποίηση των αγώνων, να βγάλουμε κείμενο και να ενοποιήσουμε τους αγώνες.
 2. Την Τρίτη και την Τετάρτη για όσους βρέθηκαν στο κέντρο, υπήρχε εμπόλεμη κατάσταση. Υπήρχε η αστυνομία με ή χωρίς προκλήσεις, δε με απασχολεί, ψέκασε με καρκινογόνα χημικά απαγορευμένα, εμείς, οι Τούρκοι και το Ισραήλ. Άλλο θέμα οι συλληφθέντες Τρίτης και Τετάρτης. Ζητάνε 70,000 εγγύηση γιατί ο άλλος φόραγε μια μάσκα. Δεν γινόταν να σταθείς χωρίς μάσκα με τόσα χημικά. Μια πρόταση που θα τη φέρω άλλη φορά γραπτώς. Εδώ μπροστά μας υπάρχει μια λωρίδα για τυφλούς, εδώ είναι εντάξει, αλλά σε άλλα σημεία που υπάρχει δεν περνάει όχι τυφλός αλλά ούτε κάποιος που βλέπει δεν περνάει. Όχι αυτό το Σάββατο, ίσως το επόμενο στις 7 μπορούμε να κάνουμε ένα κάλεσμα σε ανθρώπους που έχουν προβλήματα μετακίνησης, με αναπηρία, με προβλήματα όρασης, μαμάδες με καρότσια. Και κάποιος να είναι μπροστά με κλειστά τα μάτια τυφλός συνοδός για να καταλάβαινουμε πώς είναι να κινείσαι στο Χαλάνδρι με τόσα σημεία με δυσκολίες και να σταμπάρουμε σημεία που ίσως χρειαστούν μια δράση (π.χ. δράση). Να δείξουμε ανθρωπιά σε ανθρώπους που ζούνε γύρω μας και δεν έχουν υποδομή παρά τα λεφτά να κινηθούν.
 3. Θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος. Σε ό,τι αφορά στο κίνημα διαμαρτυρίας είναι πολύ σημαντικό η υπαρξή του από μόνη της, πράγμα που υποτιμάται. Το ότι συγκεντρώθηκαν πολλοί είναι λίγο; Είναι πρωτόγνωρο το κίνημα και εμείς το θεωρούμε απλά μέσον. Είναι σκοπός και μέσον ταυτόχρονα. Το λέγαμε χρόνια να μαζευτεί κόσμος και να συζητάει όσο το δυνατόν πιο ζόρικα. Έχω προβλήματα και με την Αριστερά, τα ολοκληρωτικά και τα σταλινικά εκτός απ’ τα χημικά. Η πρωτοπορία, τα ντόπια και ξένα μονοπώλια, είναι αυτά τα κλισέ τρόπος πλέον να συνεννοηθούμε. Είμαστε εδώ θα συνεννοηθούμε να κάνουμε κάποια πράγματα. Ένα επόμενο βήμα που βλέπει αυτός ο κόσμος, όπως το διαισθάνομαι και το διαισθάνεται η εξουσία, είναι να λέει ότι θα είναι εκεί, η κινητοποιημένη κοινωνία δε θα αφήσει κανέναν να κυβερνήσει χωρίς να τη λαμβάνει υπόψη. Δύο σημεία την κάνουν ώριμη, ευθύνη και ελευθερία. Να αναλάβουμε την ευθύνη της ελευθερίας μας. 

 

 1. Πάρτι για οικονομική ενίσχυση των συλληφθέντων σήμερα στο  Στρέφη και γλέντι σήμερα στην Αγία Παρασκευή.

 

 1. Εμείς ως Νομική Υποστήριξη Συντάγματος θα κάνουμε  συλλογική μήνυση κατά παντός υπευθύνου  για τα βασανιστήρια, τους τραυματισμούς  που έχουν υποστεί οι άνθρωποι κατά το διήμερο καταστολής. Κάθε βράδυ  υπάρχουν άνθρωποι στην πλατεία Συντάγματος  απ’ τη νομική υποστήριξη και καταγράφουν  τα στοιχεία.

 

 1. Να θίξω δύο  θέματα. Για την άμεση δημοκρατία, έχει δημιουργηθεί ένα νέο πολιτικό υποκείμενο, να μην αγνοούμε τις  αντιφάσεις που υπάρχει σε αυτό. Σε κάθε υποκείμενο υπάρχει μια πολιτική διαμεσολάβηση. Να φτιάξουμε τους θεσμούς  που να οργανώσουν την αναπόφευκτη  πολιτική διαμεσολάβηση. Οι ένοπλες  δυνάμεις δεν μπορούν να λειτουργήσουν  αμεσοδημοκρατικά. Να δούμε τη διαφορά  αντιπροσωπεύω και εκπροσωπώ. Άλλο κάποιος να πηγαίνει στη Βουλή  ως εκπρόσωπος και άλλο ως αντιπρόσωπος. Να υπάρχει ανάκληση απ’ το λαϊκό  κίνημα. Πρέπει να συζητήσουμε για  άμεση δημοκρατία και πώς την  εφαρμόζουμε. Δεν είναι πλατεία  το απόλυτο πολιτικό υποκείμενο που  να μπορεί να τα βγάλει όλα από μόνη της μια χαρά χωρίς κόμματα  και συνδικάτα. Δεύτερον να έχουμε κάποιες  θέσεις, να γίνει ιδεολογική ζύμωση σε πανεπιστήμια και χώρους δουλειάς και πλατείας. Όχι μόνο τι δε θέλουμε, αλλά και τι θέλουμε. Θέλουμε εθνικοποιημένες  τράπεζες για αναδιάρθρωση της παραγωγής,. Τι θα κάνουμε με την υγεία και  την παιδεία. Να σκεφτούμε μεταβατικό πρόγραμμα, όταν φύγει ο Παπανδρέου και το ΔΝΤ. Έτσι το κίνημα θα συσπειρωθεί  και να αποκτήσει έρεισμα σε όλο  και πιο πλατιά λαϊκά στρώματα. Εκτός από ανακοινώσεις για «επίδοξους επενδυτές» που πολύ σωστά έβγαλε η πλατεία συντάγματος, να δούμε  και τι θέλουμε ώστε να γίνει το κίνημα λίγο πιο συμπαγές με κάποιο «οδικό χάρτι», με ένα ριζοσπαστικό λαϊκό μέτωπο χωρίς βέβαια τη ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ αλλά με τα πρωτοβάθμια σωματεία. Να γίνει μια κρίσιμη μάζα κομμάτων, αγωνιστών και να έχουμε έναν οδικό  χάρτη με σημαντικούς κόμβους. Πάντως οι πλατείες αφετηρία όλων για ό,τι κι αν πουν καλώς ή κακώς.
 2. Είχαμε ανακοινώσει για ένα «αυτοδιαχειριζόμενο παιδικό σταθμό». Βρεθήκαμε κάποιοι γονείς. Είναι σημαντικό να οργανώσουμε την καθημερινότητά μας, όπως για παράδειγμα τους παιδικούς σταθμούς. Κάποιοι γονείς είναι άνεργοι, κάποιοι δουλεύουν και η συνεργασία μεταξύ μας μπορεί να φέρει μια κάποια λύση. Θα συνεννούμαστε και το καλοκαίρι με στόχο να λειτουργήσουμε κάτι σαν παιδικό στέκι που να βρίσκονται τα παιδιά για κάποιες ώρες τη μέρα. Θα ξαναφήσουμε στη γραμματεία το μέηλ για να επικοινωνήσει όποιος και όποια θέλει μαζί μας. Σε σχέση επίσης με το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο που αποφάσιζε το κλείσιμο κάποιων παιδικών, με την παρουσία μας εκεί έχει παγώσει το θέμα της αύξησης των τροφείων και ξανασυζητιέται απλώς τι θα γίνει με αυτούς που κλείνουν. Όλοι οι γονείς να κάνουν αιτήσεις στους δημοτικούς σταθμούς τους Χαλανδρίου αλλά και στο ΕΣΠΑ. Ίσως θα μπορούσαμε να βγάλουμε ένα ψήφισμα σαν Λαϊκή συνέλευση για την απεργία πείνας των 300 μεταναστών που δεν τους έχουν δώσει ακόμα όσα τους υποσχέθηκαν – πράγμα άνανδρο απ’ την πλευρά της ελληνικής πολιτείας. Θεωρώ ότι μπορούν οι λαϊκές συνελεύσεις να βγάλουν ένα σχετικό ψήφισμα να τους δοθούν αυτά που τους υποσχέθηκαν.
 3. Να πάμε αύριο στην Ευελπίδων να δείξουμε στους συλληφθέντες. Δύο άξονες θα θέσω τώρα. Πώς κινείται το κίνημα σε κεντρικό επίπεδο; Να ανατραπεί το μεσοπρόθεσμο, να πέσει η κυβέρνηση, να διαγραφεί το χρέος. Αυτά τα τρία. Και ο δεύτερος άξονας σε σχέση με τις πλατείες στις γειτονιές, να δούμε τρόπους όπως η φορολογική ανυπακοή, αντίσταση στις κατασχέσεις σπιτιών, καταλήψεις στο ταξις. Επίσης να αρχίσουμε να βάζουμε εμείς τα διλήμματα κι όχι στα δικά τους «χρεοκοπία ή τανκς» αλλά στα δικά μας, τι θέλουμε εμείς. Πρέπει να δούμε πώς θα απαντήσουμε στην κατάσταση που μας έχουν φέρει. Όχι μόνο να απαντάμε σε επιθέσεις, αλλά να γίνει το κίνημα των πλατειών εκείνη η δύναμη που θα δώσει απαντήσεις για το τι θα γίνει στη χώρα. Εδώ στο Χαλάνδρι, να πάμε τα Σάββατα πορεία στην εφορία, στο αστυνομικό τμήμα, να δούμε και πώς θα ανατροφοδοτηθούμε απ’ το Σ/Κ στο Σύνταγμα.
 4. Ήταν επίδειξη αδυναμίας η καταστολή της κυβέρνησης το διήμερο. Φάνηκε η τεράστια δύναμη του κόσμου. Νεολαία, άνεργοι και εργαζόμενοι έδιναν τη μάχη σώμα σώμα. Η απεργία δεν είναι εμμονή της Αριστεράς, είναι όπλο των εργαζομένων. Να οργανώσουμε μέσα στους χώρους εργασίας επιτροπές για γενική απεργία διαρκείας. Καταλήψεις διαρκείας στα πανεπιστήμια  από Σεπτέμβρη για το νομοσχέδιο για την παιδεία, αρχίζοντας από το αυριανό συλλαλητήριο απ’ τα Προπύλαια για την παιδεία.
 5. Αγαπητοί φίλοι, με εντυπωσίασε το τελευταίο δίμηνο όχι το τελευταίο διήμερο, η 5η Ιούνη η μεγαλύτερη συγκέντρωση που πήγε να ρίξει την κυβέρνηση Παπανδρέου. Ποιο ήταν το σχέδιο του εχθρού; Όσο κατεβαίνει μόνο η αριστερά, οι αντεξουσιαστές, ξέρει ο εχθρός να το καναλιζάρει. Ξαφνικά είδε εκατοντάδες χιλιάδες κάτω. Φαντάζεστε μια καταστολή με τον κόσμο της 5ης Ιούνη. Προσπάθησε να πείσει αυτό τον κόσμο ή στον καναπέ ή θα τρώει δακρυγόνα και πέτρες. Να φέρει στα μέτρα του ο εχθρός την αντιπαράθεση με ένα λίγο πιο πολυπληθές κίνημα αλλά όχι με τη μαζικότητα που είδε στις αρχές του προηγούμενου μήνα. Πώς θα εξασφαλίσουμε την σύνθεση και τη μαζικότητα που είχαμε στην αρχή. Ξεκινήσαμε 420 με πιο πλατύ κόσμο, είμαστε 190 που δεν είναι καθόλου κακό νούμερο. Χρειαζόμαστε πράξη, πρωτοβουλίες και όχι χαρτιά και προγράμματα που κανείς δεν τα παίρνει στα σοβαρά. Φανταστείτε χιλιάδες κόσμου να είναι στις δράσεις. Χρειαζόμαστε αυτοοργάνωση που να μην αυτοοργανώνουμε τους εαυτούς μας, αλλά όλο αυτό τον κόσμο που αγκάλιασε το κίνημα στην πλατύτητά του. Δε θέλουμε όταν φύγουν αυτοί ένα άλλο κόμμα που να ξέρει καλύτερα αλλά θα κριθούμε και το Σεπτέμβρη απ’ το κατά πόσον θα μπορέσουμε να δράσουμε με αυτοοργάνωση. \
 6. Με πρόλαβε ο προηγούμενος. Μετά από σαράντα μέρες αγώνα στις πλατείες και συνελεύσεων στις γειτονιές, πραγματικά σκέφτομαι πώς αυτό το πράγμα να προχωρήσει όχι με τους 200, 400 αλλά να γίνει μια πραγματική λαϊκή συνέλευση στο Χαλάνδρι με 2000 ανθρώπους. Να πω κάποιες σκέψεις για συγκεντρωθεί κόσμος πέρα απ’ τον κόσμο που ακούω στις ομιλίες να έχουν πάνω κάτω ίδια οπτική. Πιθανόν μια οργάνωση των συνελεύσεων με καλή προετοιμασία με δύο κεντρικά θέματα, ένα τοπικού χαρακτήρα, ένα πολύ καλό θέμα είναι αυτό για τους παιδικούς σταθμούς με καλή προπαγάνδιση, ενημέρωση του κόσμου του Χαλανδρίου και ένα γενικότερο πολιτικό ζήτημα, όπως για παράδειγμα μια πτυχή του μεσοπρόθεσμου (π.χ. ιδιωτικοποίηση ΟΤΕ). Για να μην πλατειάζουμε και λέμε συνέχεια πώς θα ρίξουμε τον καπιταλισμό και πώς θα κάνουμε κι άλλη 48ωρη αλλά να βάζουμε θέματα που έχουν σχέση με την καθημερινότητα τοπικά για να μη φυλλοροούμε.
 7. Θέλω να πω τη γνώμη μου ότι σε αυτή την προσπάθεια για να ανατρέψουμε την κατάσταση που μας έχουν επιβάλει, έχουμε ανάγκη όλα τα μέσα και δεν πρέπει να αποκλείουμε κανέναν. Χρειαζόμαστε επικοινωνία και σωστή ενημέρωση, όπως και ο αντίπαλός μας έχει την προπαγάνδα. Χρειαζόμαστε οικονομολόγους να τεκμηριώσουν διαφορετική πορεία απ’ αυτή που τα δικά τους οικονομικά επιτελεία επιβάλλουν. Να στηρίξουν οικονομολόγοι την επιχειρηματολογία μας. Όλοι να αντιληφθούμε ποιο είναι το θέμα και πολλοί που έχουν απογοητευτεί να καταλάβουν ότι κάτι γίνεται με το να δούνε κάποιες εναλλακτικές. Μπορούμε να αναλάβουμε δράση ώστε να γίνουν προβολές ντοκιμαντέρ, συνεντεύξεις οικονομολόγων και να καλέσουμε την ΕΛΕ, που είναι επίσης ένα εργαλείο για την επίτευξη του στόχου μας μαζί με όλα τα άλλα μέσα, απεργίες, καταλήψεις, πορείες. Δεν υπάρχει φόβος για καπέλωμα. Καπελωθήκαμε γιατί το επιτρέψαμε, καναπέ, τηλεόραση και να έχουν άλλοι την ευθύνη. Όμως για αυτό το θέμα δεν υπάρχει λόγος να αποκλείουμε κάποιο μέσο.
 8. Δε θα χαϊδέψω αυτιά, να δούμε και πού είναι οι δικές μας ευθύνες. Σήμερα αποκρατικοποιείται η ΔΕΗ και κάνουν επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες και εμείς σκεφτόμαστε ότι οι δεϊτζίδες παίρνουν τα τριπλάσια χρήματα και όχι ότι όταν ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ θα πληρώνουμε τα τριπλάσια. Κάνουν απεργία οι δάσκαλοι; Καλά τους κάνουν γιατί δουλεύουν το μισό ωράριο. Ο πλούτος που μπορεί να παράγεται είναι περισσότερος και δε θέλει τόσο κόπο, αλλά δεν μοιράζεται. Να δούμε και τις δικές μας ευθύνες που βλέπουμε συχνά τους άλλους κλάδους ανταγωνιστικά. Δεν αρκεί να λέμε όχι στο μεσοπρόθεσμο, αλλά να δούμε πώς θα γίνει απεργία και σε άλλα στρώματα και κλάδους της κοινωνίας όταν κάποιος κλάδος χτυπιέται και αυτό θα έπρεπε να αφορά όλο το κοινωνικό σύνολο.
 9. Καλησπέρα, επειδή έχω την αίσθηση ότι κλείνει ένας πρώτος κύκλος, να δούμε τι κερδίσαμε ατομικά και συλλογικά. Κερδίσαμε κατ’ αρχήν ότι δεν είμαστε Πορτογαλία, ο καθένας σπίτι του με τα αντικαταθλιπτικά του παρά μπορέσαμε να βγάλουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Αντιμετωπίσαμε μια κυβέρνηση που λογοδοτουσε προς τα έξω και όχι προς τα μέσα και ο κόσμος απέναντί της στο δρόμο στάθηκε επάξια. Όλοι καταλαβαίνουν τι έχουμε να περάσουμε από Σεπτέμβριο, θα λειτουργήσει το ένστικο της αυτοσυντήρηησης. Θα ήταν πιο χρήσιμο για το κίνημα των πλατειών να κλείσει από μόνο του τον κύκλο όπως κάναν στην Ισπανία και να επανέλθει το Σεπτέμβρη., Επεξεργασία και εκλαϊκευση του μεσοπρόθεσμου, ταινίες και προβολές, έρευνα αγοράς σε φορείς της περιοχής και τα προβλήματά τους (να δούμε τι γίνεται στο Σισμανόγλειο ή στην εκπαίδευση, είμαι εκπαιδευτικός ο ίδιος, στους παιδικούς σταθμούς) για ένα έχουμε περισσότερο κόσμο και να δούμε τι παραπάνω μπορεί να γίνει
 10. Χάσαμε επειδή ψηφίστηκε το μεσοπρόθεσμο; Όχι, είναι πύρρειος νίκη της κυβέρνησης, γιατί είναι πολύ μεγάλη η παρακαταθήκη και δεν κλείνει ο αγώνας. Θα τα βρει η κυβέρνηση μπροστά της από εδώ και πέρα όσα κατακτήθηκαν τώρα. Μας οδηγεί ένα όραμα για ένα καλύτερο κόσμο, στον οποίο μπορούμε και να μη συμφωνούμε απόλυτα, αλλά καλά κάνουμε και το συζητάμε. Το περίφημο νομοσχέδιο της Διαμαντοπούλου είναι στη λογική του μεσοπρόθεσμου και το νομοσχέδιο για τους ταξιτζήδες, οι ιδιωτικοποιήσεις, τα ζητήματα της ανεργίας και άρα οι μάχες που έχουμε μπροστά μας θα είναι ακόμα μεγαλύτερες και ο αντίπαλός μας ακόμα πιο λυσσασμένος. Να κεντράρουμε στις νέες επιθέσεις που έρχονται. Όλους τους απασχολεί να παραμείνουν οι πλατείες γεμάτες, να κάθεται ο κόσμος να συζητά, να αναζητά τρόπους να δράσει. Δεν θα κρατήσει τον κόσμο το να καλλιεργεί καρότα, η τράπεζα χρόνου και τέτοια που δε θέλω να τα απαξιώσω, αλλα΄θα κρατήσει τον κόσμο η Αφορά όλο τον κόσμο του Χαλανδρίου το θέμα με τους παιδικούς σταθμούς, αλλά δεν είναι μόνο οι γονείς που πλήττονται, γιατί θα έρθουν κι άλλα. Η συνέλευση το είχε κάνει και πρέπει να το ξανακάνει, έμπρακτη συμπαράσταση στο θέμα των παιδικών σταθμών. Σε κάποιους δεν αρέσει το τσιτάτο της εργατικής πρωτοπορίας, αλλά μην απαντάμε στα τσιτάτα με τσιτάτο «δε θέλουμε τσιτάτο». Διέλυσε η Αριστερά την πλατεία; Όχι, η Αριστερά δεν ήταν όπως έπρεπε στην πλατεία. Να μη λέμε τσιτάτα ούτε απ’ τη μία ούτε απ’ την άλλη.
 11. Υπάρχει ηττοπάθεια στον κόσμο που δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί στη βία που απέχει και διατηρεί τις απόψεις του και την αγανάκτησή του. Να κάνω τα εξής σχόλια. Δεν υπάρχει πλέον στόχος. Στόχοι ρίξης υπάρχουν, ο καπιταλισμός και τρίχες γενικόλογες, αλλά συγκεκριμένα οι τραπεζίτες, οι βουλευτές από κάτω. Από τη μία να συγκεντρωνόμαστε για να ζυμώνουμε και να διατηρούμε τις σχέσεις και τον αγώνα που θα κλιμακωθεί το Φθινόπωρο. Το ιδεώδες θα ήταν να συνταχθεί απ’ τις πλατείες ένα νέο Σύνταγμα, αλλιώς δε θα υπάρχει κάποιος στόχος. Να επισημάνω ότι συμφωνώ για ενημερώσεις για το μνημόνιο, αποκαλυπτική η ενημέρωση απ’ τον κύριο Καζάκη κι εγώ πρόθυμα θα το υποστήριζα. Να υπάρξει οργανωτική επιτροπή για στοιχειοθέτηση ενός αγώνα τέτοιου.
 12. Πρώτη φορά έρχομαι στο Χαλάνδρι, πήγαινα στο Σύνταγμα. Πρέπει όμως να δυναμώσουμε τις συνελεύσεις στις γειτονιές μας. Έμαθα σήμερα ότι έκλεισε ο ΟΕΔΒ, που σημαίνει ότι όλα τα βιβλία θα τα πληρώσουμε απ’ το Σεπτέμβρη. Αν κάναμε μια στάση πληρωμών για μία εβδομάδα όντως θα έπεφτε όλο το σύστημα, όπως μου έλεγε ο πατέρας μου για τη δικτατορία; Να μην πληρώσουμε τίποτα για μια βδομάδα, να μην μπούμε σε τράπεζα. Θα ταρακουνηθεί το σύστημα. Όλοι φοβούνται το καλοκαίρι, εγώ φοβάμαι το χειμώνα, μετά απ’ αυτό που άκουσα για ομάδα που θα φτιάξει ο Παπανδρέου για το πώς θα γίνονται οι πορείες και οι διαδηλώσεις. Φοβάμαι λοιπόν μην περάσουν καλοκαιριάτικα κανένα νόμο που απαγορεύει συναντήσεις και γυρίσουμε ΜΑΤ παντού. Από το χειμώνα επίσης θα χρειαστούν οι πλατείες στέγη. Να βρούμε κάποιο χώρο εγκαταλελειμμένο χώρο και να τον βάψουμε, να τον φτιάξουμε και να τον χρησιμοποιούμε νόμιμα να μην μπορεί να μας βγάλει κανείς, κάνοντας κάποιο συμβόλαιο, ας βοηθήσουν οι νομικοί. \
 13. Η ελληνική κοινωνία βιώνει ένα ρήγμα που δεν είχε υπάρξει. Πρέπει να δούμε με ποιους τα βάλαμε και πώς μας αντιμετωπίζουν. Ο ολοκληρωτικός καπιταλισμός με τον δημοκρατικό ολοκληρωτισμό του Παπανδρέου απαγόρευσε στην ελληνική κοινωνία απαγόρευσε στο λαό να ασχολείται με την εσωτερική πολιτική. Το κράτος έδρασε όχι το παρακράτος στη λογική «σώστε την πατρίδα», σαν τις παπαριές του Παπουτσή που μας ταύτισε με ξένα κέντρα που θέλουν πτώχευση. Είχαμε απέναντι ένα μπλοκ εξουσίας, ξένους επενδυτές, έλληνες, τανκς. Δείτε την προσπάθεια να σταματήσει ο στόλος για τη Γάζα, δεν έχει ξαναγίνει ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΟΗΕ, Παπανδρέου, η Κλίντον στην γραμμή Νετανιάχου. Τους στοχοποίησαν οι ΟΥΚαδες του λιμενικού. 1300 προσλήψεις μπάτσων και φέτος 4000 μπάτσοι σε εποχή παγώματος των προσλήψεων για να περάσουν το μεσοπρόθεσμο. Στη λογική που παρουσιάζουν των ασύμμετρων απειλών και έκτακτων αναγκών στην οικονομία μιλάνε για έκτακτη ανάγκη στην πολιτική. Μην ξεχνάμε το αερόστατο, τις κάμερες , το CFI της Ολυμπιάδας. Δεν μπορεί να υπάρχει νίκη με ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και το μέχρι τώρα εργατικό κίνημα. Να συζητήσουμε πώς θα στήσουμε εργατικό κίνημα που θα βάζει ζητήματα εργασιακών δικαιώματα από σύγχρονη σκοπιά. Βάζουμε ζήτημα συνολικής ανατροπής, της ΕΕ, έξω απ’ το ευρώ.  Ο ιδρώτας ο δικός μας είναι η παραγωγή του πλούτου σήμερα και έρχονται να τον καταληστέψουν. Βάλανε το ΔΝΤ μπροστά αλλά από πίσω είναι και το ελληνικό κεφάλαιο. Θα ξεπουλήσουν λέει αλλά ποιος θα αγοράσει. Μια σειρά από νησιά τα έχουν αγοράσει Έλληνες επιχειρηματίες. Όλα είναι εμπόρευμα, όλα είναι κέρδος, δεν μπορείς να κάνεις διακοπές σε νησιά. Να ανοίξει συζήτηση για ένα νέο εργατικό κίνημα. Να οργανώσουμε την πάλη μας για να πάρουμε την εξουσία, αυτός πρέπει να είναι ο παρονομαστής. Η πρόταση που κάνω είναι αυτή, όχι στην ΕΛΕ, το πρόβλημα δεν είναι εθνικό είναι ταξικό. Δε θέλουμε τη ΣΠΙΘΑ και κάθε ΣΠΙΘΑ. Θέλουμε τα κόμματα μαζί με τη συνέλευση για να γίνει η συνέλευση κόμμα
 14. Νέα απ’ το στολίσκο ελευθερίας για Γάζα. Όλοι τους ενδιαφέρει πώς συνεχίζουμε, αλλά να ‘ναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση είναι ήδη απονομιμοποιημένη και δεν έχει τους συσχετισμούς μέσα στην κοινωνία να περάσει το μεσοπρόθεσμο στην πράξη. Μην επαναπαυόμαστε όμως. Να γίνει πιο συγκεκριμένος ο αγώνας μας. Μας φταίει η πολύ πολιτικούρα και να κάνουμε το συγκεκριμένο; Οι γονείς είναι καλό παράδειγμα που ναι μεν κάνουν δράσεις αλλά πάνε και στο δημοτικό συμβούλιο και κάνουν πολιτική. Πέσαμε φέτος στην κυβέρνηση ΓΑΠ για τη Γάζα που έβγαλε απαγορευτικό σε μια χώρα με ελευθεροπλοϊα. Ο κόσμος θέλει και τις πολιτικές ιδέες αλλά και τις δράσεις που δημιουργούν ρήξη. Θα συνεχίσουμε και χρειαζόμαστε τη συμπαράστασή σας για να σπάσει ο αποκλεισμός της Γάζας, να πάψει να είναι η μεγαλύτερη φυλακή στον κόσμο.

 

Συντονιστής : Έγιναν κάποιες προτάσεις να αλλάξει η διαδικασία, αλλά αυτό μπορεί να προταθεί να αλλάξει μόνο από το επόμενο συντονιστικό. Nα συμμετάσχετε στο ανοιχτό συντονιστικό που γίνεται κάθε Σάββατο στις 5 μ.μ στο χώρο αυτό, όπου γίνεται κι η συνέλευσή μας. Επίσης όσοι και όσες μπορείτε να στηρίξετε της ομάδες εργασίας για τις δράσεις, ώστε αυτά που ψηφίζουμε να υλοποιούνται. Δηλώστε διαθεσιμότητες μετά από το τέλος της συνέλευσης στο τραπεζάκι της γραμματείας.  

ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ

ΓΙΑ ΔΡΑΣΕΙΣ

  1. Διαδήλωση το Σάββατο το πρωί στις 12 στο κέντρο του Χαλανδρίου.

ΥΠΕΡ 

  1. Να έρθει την άλλη Πέμπτη η ΕΛΕ με ένα τραπεζάκι να μαζέψει υπογραφές.

ΥΠΕΡ

  1. Διαβάζεται κείμενο που προτείνεται να διαβαστεί στο συντονισμό λαϊκών συνελεύσεων γειτονιών που θα γίνει το Σάββατο 9 Ιουλίου και Κυριακή 10 Ιουλίου.

Τοποθετήσεις

Α. Δε μου  αρέσει η διαδικασία να παίρνω αυτό το κείμενο σήμερα και να πρέπει να το ψηφίσω. Υπάρχουν φράσεις ή  απόψεις που θέλουν συζήτηση. Δε συμφωνώ με τη διαδικασία να ψηφιστεί σήμερα.

Β. Καλό είναι στο κείμενο να φανούν οι δράσεις, οι προβολές, ο αγώνας για  τους παιδικούς σταθμούς.

Γ. Το πνεύμα του κειμένου είναι ηττοπαθές. Κάποιοι  φαίνονται να κατεβάζουν τα ρολά. Ιδιαίτερα  η παράγραφος που λέει «να μαζευόμαστε  χωρίς αποφασιστικό ρόλο», τότε τι είμαστε  εδώ όμιλος χαράς. Έχει ένα κλίμα  ηττοπαθείας όλο το κείμενο.

Δ. Δεν  κατάλαβα το ψήφισμα να έχει ζητήματα που να βγάζει κόσμο έξω. Θα ήθελα  βέβαια να είναι πιο μαζεμένο, λιγότερο ξύλινο, πιο χτενισμένο. Κι επίσης να δούμε το Σεπτέμβρη, τι να κάνουμε  το Σεπτέμβρη.

Ε. Είναι  αντιληπτό γιατί χρειάζεται να βγαίνουν κείμενα για να δεσμεύονται άνθρωποι να εκπροσωπήσουν τη συνέλευση. Όμως το ζήτημα που έχει αυξημένη βαρύτητα είναι πώς συνεχίζουμε τη δράση  στη διάρκεια του καλοκαιριού. Δεν  έχει συζητηθεί επαρκώς τι θέλουμε  να κάνουμε στο καλοκαίρι, δεν  έχουμε έρθει σε ανάδραση με το σύνταγμα και καλύτερα να το συζητήσουμε άλλη φορά το τι θέλουμε να κάνουμε το καλοκαίρι. Και να μετρηθούμε την  επόμενη φορά. Η ίδια η έννοια της άμεσης δημοκρατίας, δεν είναι  το αποκλειστικό περιεχόμενο της  συνέλευσής μας.

Ζ. Θεωρώ  ότι το κείμενο είναι πολύ φτωχό  και πολύ κατώτερο και της κουβέντας  που έγινε σήμερα και των αιτημάτων  του Συντάγματος. Πρέπει η κουβέντα να βαθαίνει και να βγάζει δια ταύτα. Δεν είναι ο μόνος λόγος  που μαζευόμαστε η άμεση δημοκρατία, πρέπει να βάζουμε 1,2,3,4 πράγματα τα οποία  απαιτούμε.

Η. Να διαβαστούνε  τα προηγούμενα ψηφίσματα της  συνέλευσής μας, τα απολύτως απαραίτητα, έναν απολογισμό και να πάμε στο Σύνταγμα. Όσον αφορά στη διαδικασία δεν είχαμε αρκετό χρόνο απ’ το κάλεσμα του συντάγματος μέχρι το να πάμε στο σύνταγμα μεθαύριο.

Θ. Πώς  συνεχίζει το Σύνταγμα, πώς συνεχίζουν οι πλατείες; Υπάρχουν δύο απόψεις  είναι προφανές. Η γοητεία των  πλατειών είναι ότι είναι πολλά  πράγματα. Αλλά έχουμε κοινούς όρους. Προσπαθεί το κείμενο να πει γενικά πώς συνεχίζουμε. Αν εκφράζει την  πλειοψηφία του κόσμου, καλώς να το ψηφίσουμε. Ας έρθει το Σάββατο  κάποιος άλλος να πει την άποψή  του, δεν έχουμε δημοκρατικό συγκεντρωτισμό για να έχουμε μία άποψη που  βγαίνει μόνο από κάποιους.  

Το κείμενο δεν φαίνεται να αφορά το σώμα (ελάχιστη συμμετοχή στην ψηφοφορία).

  1. Να έρθετε για  το παιχνίδι με τον τύφλο, τις προβολές, την τράπεζα χρόνου.